Boeiend boek over een stukje Nederland dat verdwenen is.

wendyvd wendyvd
3 mrt 2025

Eva Vriend gaat via de geschiedenis van Anna Diender op zoek naar het verhaal over Schokland, een eiland dat in 1859 ontruimd werd, een gebeurtenis met directe impact op de bewoners, en zovele jaren later ook nog altijd op hun nazaten.

Het is ongelofelijk hoeveel research Eva Vriend gedaan heeft, getuige de vele bronnen en interviews (kijk zeker ook op haar eigen website, waar foto’s en filmpjes te vinden zijn). Het is ook mooi hoe ze af en toe vanuit haar persoonlijke ervaring over deze zoektocht reflecteert, hoe ze zich op de een of andere manier met Anna Diender verbonden voelt ook.

Het boek zit vol plaatsen en namen, vele personages passeren de revue. Dit kan wat overweldigend zijn, soms ben je de draad kwijt over wie het nu precies gaat. Maar aan de andere kant doet dat er vaak niet toe, het gaat om het geheel, over de verbondenheid met een eiland, het vinden van een thuis. Dit wordt ook opengetrokken naar hedendaagse migratie, waardoor het niet alleen over de Schokkers gaat.

Een boeiend boek, over een stukje Nederland dat verdwenen is. Het is vrij feitelijk en toch leefde ik ook wel mee, een verdienste van de schrijfster.

Ik zou wel aanraden om het te lezen ipv te luisteren, want je moet je hoofd er wel bij houden (ik heb zodanig vaak moeten terugspoelen dat ik waarschijnlijk dubbel zo lang geluisterd heb als het boek lang was). Het is wel weer heel goed voorgelezen door Hymke de Vries (zoals ook ‘Eens ging de zee hier tekeer’).

Meer recensies van wendyvd