Bijzonder YA boek met verrassende verhaallijn

YvetteV83 29 november 2025
Wat een bijzonder YA boek heeft Sanne neergezet. Een concept wat ik nog nooit eerder voorbij heb zien komen. Jongeren die één keer per jaar van lichaam wisselen om meer begrip voor elkaar te kweken en letterlijk te weten hoe het is om een dag in iemand anders zijn schoenen te lopen.
Wat voor de volwassenen en de directie van de school beschouwt wordt als een experiment, wordt door veel van de jongeren als schending van hun rechten beschouwt.
Je leest vanuit de perspectieven van Lola en Jessie. Twee totaal verschillende personen met een nog verschillendere wereld. Waar de één opgroeit als een prinses die alles krijgt wat ze wil, maar wel gebukt gaat onder het perfectionisme van haar moeder, heeft de ander niks. Moet zij haar eigen eten bij elkaar stelen en houdt ze zich staande door onopvallend door de onderwereld te bewegen.
De schok die Lola krijgt als ze in die andere wereld wakker wordt is waanzinnig. Terwijl Jessie juist een heel plan klaar heeft liggen. Als er door allerlei gebeurtenissen hun levens compleet op zijn kop komen te staan, moeten ze allebei alles op alles zetten op dit experiment te overleven.

Ik vond het echt een heel boeiend verhaal. Omdat je allebei de perspectieven leest, wordt je heen en weer geslingerd tussen de levens en gevoelens van allebei de meiden. Het verhaal speelt zich af in de toekomst en die wereld weet de schrijfster mooi en gedetailleerd neer te zetten.
Af en toe kwam er zoveel tegelijk op me af dat ik wel even de draad kwijt raakte. Dit kwam met name omdat de meiden van lichaam zijn gewisseld, maar wel hun eigen gedachten hebben en je dus heen en weer geslingerd wordt tussen actie van het lichaam en de gedachten van de andere persoon. In het begin moest ik er daarom wel echt even inkomen. Maar vanaf ongeveer halverwege werd het wel zo spannend, dat ik het boek in een ruk heb uitgelezen. En wat een top einde. Alles kwam samen.
Heel tof!!
Rebel Books en S. Christina, heel erg bedankt voor dit recensie exemplaar!

Meer recensies van YvetteV83

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.