Advertentie
    Yvie Hebban Recensent

'Meer dan een broer' brengt het verhaal van de Senegalese soldaat Alfa Ndiaye. Ndiaye vertelt over de tijd waarin hij en zijn beste vriend Mademba vochten voor het Franse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ndiaye wijdt zich uit over de gruwelen die zich in de loopgraven hebben afgespeeld, maar daar blijft het niet bij. Intense gebeurtenissen hebben een flinke strijd in het hoofd van de man teweeggebracht. Zijn gedachten en gevoelens overstromen de pagina's en worden een kolkende en levensechte rivier. Het moment dat hij met verlof wordt gestuurd, is een opening om op een dromerige wijze zijn verleden naar voren te laten komen.

Het boek bevat slechts 154 pagina's, maar weet toch rijkelijk en vooral compleet te zijn. De verhaling heeft een zangerige toon en vol herhaling worden de gevoelens van de personages levensecht weergeven. De constante herhaling is nergens storend, maar juist een aanvulling op het verhaal. Het wordt op een poëtische (en ergens speelse) wijze op papier gezet waardoor de gruwelen op een of andere manier verzacht worden. Maar vergis je niet; het verhaal is rauw en hard! De woorden komen binnen. Hard. Doordringende thema's zoals wraak en schuldgevoel domineren de pagina's, maar houden ruimte over om de onbreekbare band van liefde te bespreken. Ook minder tijdloze en meer actuele onderwerpen krijgen ruimte, zoals geloof en racisme.

Het verhaal is kort en geeft niet zozeer diepte in de personages, maar toch weet elk van de personages een duidelijke indruk achter te laten. Soms is eenvoud meer dan voldoende en dit boek is daar een goed voorbeeld van. Meer uitdieping had meer pagina's opgeleverd, maar waarschijnlijk zouden de woorden die daarop geprint staan hierdoor ook minder intens zijn overgekomen. Nu is alles evenwichtig. 'Meer dan een broer' zal zich in je gedachten nestelen en daar zeer zeker niet zomaar uit verdwijnen. Het krachtige taalgebruik dat doorspekt is van memorabele quotes helpt hier ook aan mee.

'Meer dan een broer' is een kort maar intens verhaal dat interessante thema's in en rauw verhaal vlecht. Hoewel de daden en gedachten niet voor tere zieltjes zijn weggelegd, is de bijzondere schrijfstijl en de manier van overbrengen toch de moeite waard om door iedereen te lezen. Probeer het eens, het zal je verbazen!

Reacties op: Fenomenaal verhaal

35
Meer dan een broer - David Diop
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners