Emotioneel verhaal

Yvie Yvie Hebban Team
2 mrt 2020

Odessa, Texas, 1976...
Mannen heersen en het leven voor vrouwen is hard. De dag na Valentijn brengt een hoop trammelant in het leven van de vrouwen die Elizabeth Wetmore beschrijft in haar roman. De veertienjarige Gloria komt gewond aan bij het huis van Mary Rose. Haar eerste instinct is om de jonge meid te helpen. Maar dan bedenkt ze zich de situatie waarin ze zich bevindt: Texas, 1976...

Tot zover een korte omschrijving van het verhaal. Ik zie je naar mijn sterrenrating kijken en hoor je jezelf gewoon afvragen hoe zo'n mager plot toch die vier sterren kan opleveren. Dat ga ik je vertellen! De magie van het boek zit namelijk niet in het plot, maar in de vertelwijze van het verhaal. Elizabeth Wetmore kiest ervoor om verschillende vrouwen aan het woord te brengen. Ze zijn elk geheel verschillend: in afkomst, in leeftijd en in levensfase waarin ze zich bevinden. Samen zorgen ze echter voor een compleet geheel dat maar met moeite uit je gedachten verdwijnt.

De brute verkrachting op een jonge meid is een riskante doch gewaagde keuze om een boek te starten. De toon van het boek wordt hiermee namelijk meteen gezet. De harde kern met ruwe randjes zorgt ervoor dat het absoluut geen 'feelgood'-gevoel oplevert. Na dit intense proloog gaat het boek op een andere toon verder. De optieken van vijf verschillende vrouwen worden wisselend verteld. Het begin van deze vertellingen verloopt wat stroef omdat je nog geen kennis met de personages hebt gemaakt. Toch weten de dames elk op hun eigen manier een plekje in je hart te veroveren. Ze zitten complex in elkaar en hun visie op de leefomstandigheden is bewonderenswaardig. Niet zo zeer dat je meteen terug de tijd in wilt en die contreien wil meemaken, dat zeer zeker niet, maar de manier waarop met tegenslagen wordt omgegaan wekt respect op.

Degelijke thema's zoals verkrachting, armoede en racisme worden aangehaald en dit zorgt voor een flink beladen tekst. De auteur weet op een subtiele manier tegengestelde thema's in haar verhaal te verweven, zoals hoop, geluk en liefde, en de combinatie met een licht humoristische toon weet het geheel te verlichten. Het is knap dat een degelijk onderwerp zo vlot weg weet te lezen. De schrijfstijl is nergens moeilijk en de details worden op precies de goede momenten in gezet. Dit zorgt ervoor dat je je goed kunt inleven in de personages en wordt meegevoerd naar de setting, maar het zorgt tevens voor een traag tempo.

Valentine is geen doorsnee boek te noemen. De alledaagse issues voor de vrouwen uit die tijd in West-Texas grijpen naar je keel en zorgen dat er veel emoties tijdens het lezen loskomen. Als je van vaart in een verhaal houdt, is Valentine waarschijnlijk geen geschikt boek voor jou. Vind je het echter interessant om levensstijlen vol gevoelens te ervaren, dan is het een absolute aanrader!

Meer recensies van Yvie