Advertentie

Dit boek speelt zich af in Qualityland en gaat over ai oftewel artificial intelligence.
Er worden veel voorbeelden van ai gegeven. Zo zoekt men in Qualityland zijn partner via ai. En een drone weet wat je nodig hebt en brengt je pakketjes naar je huis zonder dat je zelfs hoeft te bestellen. En nog veel meer.
En in dit boek komen ook allerlei theorieën over ai voorbij. Zoals de paradox van Moravec die vertelt dat robots moeite hebben met dingen die mensen met het grootste gemak doen (een kopje koffie dragen), terwijl ze bijvoorbeeld wel berekeningen kunnen maken die mensen helemaal niet kunnen doen. En: een zelfsturende auto praat met Peter over het fenomeen dat voor een zelfsturend voertuig een ongeluk vaak een morele beslissing meebrengt. Bijvoorbeeld: moet ik de oude vrouw rechts omver rijden of het jonge meisje links. Mensen hebben dat probleem niet; zij kunnen immers niet zo snel denken.
Peter, de hoofdpersoon, heeft interessante gesprekken met machines. En eigenlijk zijn de afgedankte machines, robots, drones e.d. in zijn kelder zijn beste vrienden. Zijn menselijke vrienden laten het immers afweten. Zij ontvrienden hem nadat zijn level is gedaald. En de vriendinnen denken ook alleen maar aan hun eigen status. Zij handelen alsof zij robots zijn! Maar veel machines in het boek blijven toch uiteindelijk machines. Bijvoorbeeld John kan zich niet op een sympathieke manier gedragen; hij is alleen maar rationeel.
De hoofdpersonen komen niet echt tot leven. Het verhaal heeft niet heel veel om het lijf. Het leuke van dit boek is dat je heel veel leest over ai. En dat je heel veel gaat nadenken over de voor- en nadelen van ai.

Reacties op: ai- land

22
QualityLand - Marc-Uwe Kling
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het e-book € 14,99
E-book prijsvergelijker