Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #11

op 24 februari 2021 door

Op 10 januari plaatsten we een oproep waarin we jullie om duimpjes vroegen. Dat hebben we vaker gedaan en zullen we natuurlijk nog vaker doen. Deze keer ging het om een ‘special edition’, want in het kader van de op woensdag 17 februari gestarte en door Hebban georganiseerde Thriller Tiendaags konden jullie uitsluitend kiezen uit thrillers van Nederlandse en Vlaamse auteurs die in de periode juli 2020 - januari 2021 zijn verschenen. Zoals eigenlijk altijd reageerden jullie enthousiast en werden er keuzes gemaakt. Vandaag verschijnt het eerste van drie artikelen waarin je je eigen duimpje kunt terugvinden.

Hieronder de eerste reeks duimpjes in geheel willekeurige volgorde.

Marieke las Prachtig gebroken van Ad van de Lisdonk

Korte inhoud: Kennedy krijgt ongewild een hoorn in haar bezit en is vanaf dat moment haar leven niet meer veilig. Samen met Mike moet ze alles op alles zetten om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van een zeer onconventioneel maar gevaarlijk wapen.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening (****): Prachtig gebroken is een spannend verhaal dat in een hoog tempo wordt verteld. De hoofdstukken wisselen van perspectief, zo worden alle kanten belicht. Het verhaal heeft een randje mystiek doordat de hoorn, waar het allemaal om draait, bepaalde krachten heeft. Ook het geloof en de kerk worden gebruikt als basis voor het verhaal. De setting wisselt steeds tussen Frankrijk, Rome en Vaticaanstad en de ontknoping vindt plaats in Israël, op de grens met Syrië. De personages Kennedy en Mike zijn goed uitgewerkt en die combinatie biedt een hoop mogelijkheden voor vervolgdelen. Het is een mooie start van een nieuwe serie.

Gea las Het spel van leugens van Anna West

Korte inhoud: Aron, het tweejarig zoontje van Eva en Peter, overlijdt tijdens een ruzie tussen zijn ouders. Peter wil zijn politieke carrière redden én voorkomen dat Eva in de gevangenis belandt; hij besluit te doen alsof Aron ontvoerd is. Zeventien jaar later staat Aron opeens op de stoep.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening (****): Het verhaal wordt vanuit Eva in de ik-stijl verteld en dat pakt goed uit. Eva worstelt met de leugens rondom Arons verdwijning, met het feit dat ‘de jongen’ ineens weer haar leven binnengewandeld is en met de constante dreiging die ze ervaart vanuit Peter. Het heden en het verleden zijn op een logische manier door elkaar heen geweven. Tijdens het lezen blijf je je afvragen wie er nu liegt en hoe alles nu werkelijk is gegaan. Erg knap gedaan, waarbij ook het plot nog eens zeer verrassend is.

Wendy las Gifspoor van Jet van Vuuren

Korte inhoud: In het voorjaar is in Zeeland een naakte vermoorde vrouw gevonden, het gezicht van het slachtoffer is niet meer herkenbaar, de identificatie van het slachtoffer blijft een mysterie. Rechercheur Noor den Braber wordt op de zaak gezet en na drie maanden belandt de zaak op de stapel onopgeloste moordzaken. Toch kan Noor deze zaak niet loslaten en start ze op eigen houtje een onderzoek.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening (****): Vanaf het begin word je als lezer in een verhaal vol mysteries gestort, met als decor het prachtige Zeeland. Elk personage heeft een verborgen agenda en op het moment dat je denkt dat je dicht bij de waarheid komt, doet de auteur hier een meesterlijke zet, een plotwending. Ja, dit boek hoort tot de categorie ‘een thriller boordevol plotwendingen’ en zo wordt de spanningsboog hoog gehouden doorheen heel het verhaal. Wie houdt van flitsende, bloederige fragmenten is eraan voor de moeite, fans van thrillers met uitgediepte personages zitten met dit boek zeker goed. Met korte hoofdstukken, een vrouwelijke pen en bladzijden vol schrijfervaring heeft Jet van Vuuren een meesterlijke psychologische thriller neergezet!

Gerrie las De puzzelaar van Marit Vanström

Korte inhoud: Het verhaal speelt zich in Nederland af. Door toedoen van rechercheur Lianne is een extra slachtoffer van een seriemoordenaar verijdeld, maar hierdoor is het bewijs ontoelaatbaar en kan de seriemoordenaar vrijkomen. Ondertussen is in Nederland een tweede seriemoordenaar actief.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening (****): Het verhaal is goed en in duidelijke taal geschreven. De spanning heb ik ook als positief ervaren en het karakter van de hoofdpersoon is goed uitgewerkt. Ook neemt het boek je mee naar enkele unieke plekjes in Nederland. Het verhaal is origineel, want twee seriemoordenaars in Nederland heb ik nog niet vaak gezien. Het boek leest als een trein, ik kon eigenlijk niet stoppen. Toch heb ik het idee dat niet alles is uitgelegd (maar ik heb tot laat zitten lezen, dus kan ik ook iets hebben gemist). Verder vind ik het heel erg sterk dat iemand zich een persoon kan herinneren die in een bestelauto op het bedrijfsterrein van Moerdijk rijdt. Want op een gewone dag zullen daar vast meer van die auto’s rondrijden. Mijn verwachtingen zijn niet helemaal waargemaakt, maar toch vond ik het meeste gewoon zeer positief.

Joella las De Cock en de schaduw van de dood van Peter Römer (Appie Baantjer)

Korte inhoud: Een nieuwe speurtocht waarin De Cock en zijn collega Vledder worden opgeroepen omdat er een dode vrouw op straat gevonden is. Ze is uit het raam gevallen, maar de omstandigheden zijn verdacht. Wanneer de ambulance komt, worden zowel de hulpverleners als de rechercheurs geconfronteerd met geweld. Dan hoort De Cock ook nog dat hun stagiaire Lotty is neergestoken.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening (****): Dit is weer een Baantjer zoals we gewend zijn, Amsterdam, de kroeg van Lowietje, de Wallen. Ook al woon ik niet in Amsterdam, inmiddels is het wel een bekende weg die ik bewandel met het lezen van zijn boeken. De Cock en zijn maniertjes, Vledder die graag mooie dames ziet en de lieve vrouw van De Cock. Omdat Baantjer al zolang onder ons is, ga je nou eenmaal van deze personages houden en kijk je uit naar elk volgend deel. De schrijfstijl is makkelijk leesbaar en het boek is een dun exemplaar, goed om in enkele uren uit te lezen. De spanning is niet wow, noem het samen speuren. Het is geen ijzingwekkend verhaal. Toch blijf ik iedere keer uitkijken naar De Cock. En slaat soms de paniek rond de oren bij de gedachte dat er ooit geen nieuwe De Cock meer zou uitkomen. Hij zou mijn opa wel mogen zijn!

Evelien las Bonuskind van Saskia Noort

Korte inhoud: Als Jet, de moeder van de vijftienjarige Lies, op een ochtend verdwenen is, weet Lies dat er iets ergs gebeurd is. Jets ex-man en de politie vermoeden dat ze zichzelf iets heeft aangedaan, maar Lies gelooft dat niet. Ze gaat zelf op onderzoek uit, met grote gevolgen.

27dc49e9f1684490b028582a1fb2cd63.jpgMening (**): Wat een raar boek, joh! Helemaal niet wat ik van Saskia Noort gewend ben. Het moet gezegd, het leest heel vlot, maar ik vond het verhaal nogal ongeloofwaardig, voornamelijk door de personages die niet kloppen: psychologe Jet gaat een wel heel slechte relatie aan met een tinderdate die zich God noemt. Alle rode vlaggen waar ze haar cliënten altijd voor waarschuwt, negeert ze compleet. Als Jet verdwijnt, voelt haar zeer vroegwijze dochter Lies dat het goed fout zit en gaat die zelf op onderzoek uit. Dat had een heel spannend verhaal kunnen zijn, maar dat wordt het helaas niet. Raar taalgebruik, een plottwist waar niets mee gedaan wordt en veel platte seks worden afgeraffeld. Geen wonder dat het vlot leest.

Stefanie las Waterland van Suzanne Vermeer

Korte inhoud: Amy en Lotte zijn hartsvriendinnen. Als er na de diploma-uitreiking iets heel heftigs gebeurt, wordt hun toekomst voorgoed gewijzigd. Lotte, die met haar man een B&B in Italië runt, komt er na een bezoek van iemand uit het verleden achter dat dat verleden haar heeft ingehaald. Ze besluit het onder ogen te zien en vertrekt naar Nederland.

21894c9b0139ec1520bbc93c73cc62ae.jpgMening (***): Dit boek is eerder een feelgoodthriller en is ook niet zo dik, net geen 200 bladzijden. Een leuk tussendoortje om in één dag uit te lezen. Zeker geen hoogvlieger, maar aan het eind wordt het toch nog een beetje spannend. De personages worden niet zo heel goed uitgewerkt en blijven nogal op de vlakte.

Atse las De cursus van Elvin Post

Korte inhoud: Carol Arrington heeft een droom: schrijfster worden. Door omstandigheden en uitstelgedrag is het er nog niet van gekomen. Dan wijst een vriendin haar op Kill Your Darlings, de jaarlijkse zevendaagse schrijfcursus op Big Rock Island van bestsellerauteur Victor Aster. Carol besluit te gaan. Maar wanneer op het eiland vlak na elkaar twee cursisten om het leven komen en communicatie met het vasteland niet mogelijk blijkt, begint ze al snel te begrijpen dat haar doel om een boek van de grond te krijgen weleens zou kunnen veranderen in een strijd voor haar leven. Eén eiland. Negen cursisten. Niemand kan weg …

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening (****): Een eiland, geen communicatie met buitenaf en een moordenaar, het zijn de perfecte elementen voor een thriller. Elvin Post heeft deze elementen in een spannende thriller verwerkt en doordat het lang onduidelijk is wie van de mensen op het eiland de dader is, is het boek lastig weg te leggen. De climax volgt aan het einde van het boek en het is jammer dat het verhaal dan vrij snel eindigt, voor mij het enige minpuntje.

Renate las Een meesterstuk van Peter Römer

Korte inhoud: Katja Hiemstra studeert kunstgeschiedenis. Ze is bezig met haar scriptie. Ze heeft zich vol overgave gestort op het onderzoek naar een schilderij dat, zolang ze zich kan herinneren, in het bezit is van haar familie. Eigenlijk is het helemaal geen bijzonder schilderij. Totdat Katja samen met professor doctor Arjen Hageveld, haar docent en scriptiebegeleider, ontdekt dat het schilderij overschilderd is! Dit is het begin van een groot avontuur. Er vallen doden, Katja wordt bedreigd en gegijzeld en ze heeft er spijt van dat ze ooit aan het onderzoek is begonnen. Helaas is er geen weg terug, want er zijn verschillende partijen die grote interesse hebben in het schilderij en het koste wat kost in hun bezit willen hebben. Wat is er toch met dat schilderij? Is het dan toch een Meesterstuk?

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening (****): Peter Römer schrijft in korte hoofstukken. Heerlijk, een boek waar je steeds even in kan lezen en dat je kan wegleggen als het echt even moet. Door deze manier van schrijven hou je de aandacht van de lezer vast en kan de lezer het boek ook even opzij leggen als dit (helaas) nodig is. Ik vind het idee echt heel origineel en het krijgt een echt Hollands tintje door de grote Hollandse meester die erbij betrokken is. De hoofdpersonen worden allemaal kort beschreven. Je krijgt een duidelijk beeld van de persoon, van zijn karakter en vaak wordt ook goed duidelijk waarom de betreffende persoon bepaalde dingen doet. Ik hou heel erg van thrillers, vooral thrillers met veel spanning. Als ik ’s avonds voor het slapen een boek niet weg kan leggen omdat het zo spannend is, is dat voor mij een heel goed teken. Een Meesterstuk is spannend, maar wat mij betreft ook wel voorspelbaar. Het einde van het boek is daarentegen weer heel verrassend.

Shannah las Alleen van Barbara de Smedt

Korte inhoud: Julie verdwijnt, hoogzwanger en op klaarlichte dag. De politie start niet meteen een onderzoek omdat de verdwijning niet als onrustwekkend beschouwd wordt. Hebben de eigenaardige gebeurtenissen van de afgelopen periode dan toch iets met de verdwijning van Julie te maken?  

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening (****): Alhoewel je vrijwel direct weet wie de dader is, weet de schrijfster gedurende het hele boek dezelfde sfeer te behouden, een onderhuidse spanning. Tot wat is iemand is staat? Het verhaal is verteld vanuit verschillende perspectieven en dat werkt goed om de spanning te behouden. In het eerste deel wisselt een stuk van Julie af met een stuk van de dader. Doordat de stukken vanuit Julie in de ik-vorm zijn geschreven en de stukken van de dader vanuit de derde vorm, voel je mee met Julie en krijg je minder en minder sympathie voor de dader. In de volgende delen komen ook anderen aan bod. Door de korte hoofdstukken en wisseling van perspectief, samen met een heldere schrijfstijl las dit boek voor mij zeer vlot. Ook de lay-out, de foto's als onderscheid van de verschillende delen én de stukjes van liedjes zijn heel goed gekozen.

Dit waren de eerste tien duimpjes voor deze ronde. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt en ben je het wel of niet met de beoordelingen eens? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het ons weten.

Bedankt Marieke, Gea, Wendy, Gerrie, Joella, Evelien, Stefanie, Atse, Renate en Shannah voor jullie enthousiaste input!

Wil je de tien eerdere blogs nog een keer lezen, dan kan dat uiteraard. Hier vind je ze: #1#2#3#4#5, #6, #7, #8, #9 en #10.



Reacties op: Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #11

Meer informatie

Gerelateerd