Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #9

op 21 juli 2020 door

Van april tot en met juni van dit jaar zijn weer zo veel boeken verschenen dat we ze niet allemaal de aandacht hebben kunnen geven die ze verdienen. Dus plaatsten we onlangs een nieuwe oproep waarin we om jullie duimpjes vroegen. Hierop reageerden jullie enthousiast en uit de enorme lijst met titels maakten jullie een keuze. Vandaag verschijnt het eerste van twee artikelen waarin je je eigen duimpje terug kunt vinden.

Hieronder de eerste reeks in geheel willekeurige volgorde.

Sander las De onbekende vrouw van Mary Kubica

Korte inhoud: Na het overlijden van een familielid verhuizen Will, Sadie en de kinderen naar de uit erfenis verkregen oude woning in Maine, waar ze ook de zorg van de achtergebleven dochter Imogen op zich nemen. Wat volgt is een moord op de buurvrouw, waarbij veel onduidelijkheden en vragen ontstaan. Al snel laat dit Sadie niet meer los en komt ze steeds weer met andere theorieën over gebeurtenissen.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening: Mary Kubica heeft met een vlotte en begrijpelijke schrijfwijze vanuit meerdere personages geschreven. Het is goed voelbaar wat er in hun hoofden speelt en het verhaal zet je continu aan het denken. Het plot ontwikkelt zich op een prettig tempo. Het blijft mysterieus en verrassend waardoor je blijft lezen en je verwachtingen moet blijven bijstellen. De personages zijn geloofwaardig neergezet. Sadie is als hoofdpersoon het breedst uitgemeten en ontwikkelt zich tot een aangrijpend en geloofwaardig personage. De onbekende vrouw is een boeiend en goed geschreven boek waarin de sfeer goed voelbaar is. Met recht een psychologische thriller waarbij ook de vertaler een compliment verdient. Het verhaal komt krachtig over en heeft de sfeer dat bij een dergelijk boek verwacht mag worden. Voor mij 4,5 sterren en een meer dan verdiende groene duim.

Ideke las Souvenir van Suzanne Vermeer

Korte inhoud: Twee verhaallijnen waarbij in de ene moeder Carolien en dochter Nienke centraal staan. In de andere lijn speelt Lorenzo, een redacteur bij de Italiaanse Gazette, de hoofdrol. Op een gegeven moment kruisen hun paden in Italië, gelijk de start van een spannend en goed opgebouwd verhaal.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening: Je maakt eerst uitgebreid kennis met Carolien en Nienke en hun moeder-dochter relatie. Carolien bevindt zich in een vergevorderd stadium van Alzheimer en Nienke is voornamelijk haar mantelzorger. Zoals het karakter van Carolien is neergezet, komt het erg realistisch over. Ook Lorenzo wordt uitgebreid beschreven. Het boek leest erg vlot, een pageturner. Je waant jezelf in de onderwereld van Italië. Prima opbouw van spanning. Sfeerbeelden zijn mooi beschreven. Het eind geeft een aparte twist en maakt dat je reikhalzend uitkijkt naar het vervolg, namelijk Waterland, dat in juli verschijnt. Een dikke groene duim en een waardering van vier sterren.

Lieve las De heren van de tijd van Eva García Sáenz de Urturi

Korte inhoud: De heren van de tijd is het afsluitende deel van de trilogie De witte stad. Het verhaal baseert zich op het boek De heren van de tijd, een hedendaagse bestseller van een anonieme auteur. Het boek vertelt de geschiedenis van graaf Diago Vela in het Vitoria van het jaar des Heren 1192. Als in het heden een aantal mensen op gruwelijke wijze vermoord wordt, zien de speurders tot hun ontzetting gelijkenissen met de beschreven gruwelen uit het boek.

21894c9b0139ec1520bbc93c73cc62ae.jpgMening: Cultuur en geschiedenis wisselen elkaar af met gebeurtenissen in het heden. Bij ieder hoofdstuk is een duidelijke tijdlijn aangegeven. Die aanduiding is een goede zaak, want dit is geen eenvoudig boek. Het is absoluut een ingenieuze thriller, maar met zoveel personages, zowel in het heden als in het verleden, waar ingewikkelde familiebanden heel uitgebreid beschreven worden dat het verhaal soms nog maar moeilijk te volgen is. Meerdere malen moest ik even terugbladeren om weer de juiste vibe te pakken te krijgen. Daardoor gaat jammer genoeg een deel van de spanning verloren en zo heb ik waarschijnlijk delen van het verhaal gemist. Dit derde en laatste deel vraagt de nodige aandacht, een extra inspanning en is bij momenten een uitdaging, maar de ontknoping is een bijzondere en spannende beloning. Ik gaf dit boek drie sterren en een oranje duimpje.

Steffie las Alibi van Denise Mina

Korte inhoud: Anna gebruikt truecrimepodcasts om te vluchten voor de werkelijkheid. Totdat ze iets herkent in de podcast en werkelijkheid en truecrime door elkaar gaan lopen. 

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening: De opbouw van het verhaal lag me direct al, het verhaal van Anna afgewisseld met de podcasts. Dit geeft je informatie uit eerste hand én een bredere blik. Het is sowieso origineel om het verhaal op deze manier op te bouwen. De ontwikkeling in het verhaal is daarbij ook nog goed en de ontknoping verrassend. Gedurende het hele verhaal sluimert er spanning, met een paar duidelijke nu-moet-ik-echt-doorlezen-wat-gaat-er-gebeuren-momenten. Anna vond ik een goed uitgewerkt personage. Fin was een beetje een vlakke sidekick, maar voor het verhaal was niet meer nodig. Gretchen en haar P.A. hadden wel meer uitgewerkt mogen worden, hun drijfveren waren nu niet duidelijk. Een duimpje omhoog en vier sterren.

Denise las Niemand komt je redden van Alex Marwood

Korte inhoud: Romy is een van de weinige overlevenden van de Ark, een sekte in Wales. Nadat bijna alle leden gestorven zijn, komt ze in de ‘gewone’ wereld terecht. Daar moet ze tegen wil en dank doorleven; ze is zwanger, ze leert haar tante kennen, vindt haar zus en broer terug. Maar zal het haar lukken om een nieuw leven op te bouwen?

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening: Dit derde boek van Alex Marwood heeft weer een totaal ander onderwerp dan haar vorige boeken. Zoals gewoonlijk zet ze met precieze bewoordingen het verhaal neer. Je leest over het leven in de Ark en daarbuiten, je leert de personages en hun leefwijze met mondjesmaat kennen, maar het is voornamelijk de sfeer die het doet in het boek. Die sfeer wordt gecreëerd rond het hoofdpersonage Romy. Opeenvolgende korte hoofdstukken die verteld worden vanuit het perspectief van Romy, haar moeder en haar tante geven vorm aan het verhaal en laten het tot een climax komen. Maar het is vooral via Romy dat je de andere personages leert kennen en dat het verhaal vorm krijgt. Zij vertelt wat ze denkt, wat er gebeurt, wat ze voelt, wat ze wil en waarom. Zij neemt je mee in het boek en leert je haar omgeving, haar gedachten, haar handelingen kennen en zonder het te weten draai je de laatste bladzijde om en sta je perplex. Ik geef dit boek een groene duim en 4,5 sterren. 

Gerrie las De anderen van C.J. Tudor

Korte inhoud: Gabe is op weg naar huis, als hij onderweg een opvallende auto ziet rijden met een even opvallende rijstijl. Dan ziet hij een meisje achter de achterruit en haar lippen vormen het woord 'papa'. Gabe verliest de auto uit het zicht, maar wordt even later door de politie gebeld of hij naar huis wil komen, want er is iets aan de hand met vrouw en dochter.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening: Het verhaal zet je volledig op het verkeerde spoor. In de eerste hoofdstukken vond ik dat wel vervelend. Je miste de verbinding met de opening. Wat is er gebeurd? Maar dat komt goed. Het verhaal erachter wordt langzaam ontrafeld en als je denkt dat je weet hoe het zit, gaat er weer een volgend deurtje open. Het boek leest prettig qua schrijfstijl. Geen literaire hoogstandjes met mooie volzinnen. Gewoon een heerlijk verhaal dat na de eerste hoofdstukken lekker wegleest. De paar personages die de hoofdrol spelen, zijn goed uitgewerkt. Je komt steeds meer over hen te weten. Qua spanning is het een goed boek. Het plot zit voor mij niet echt in het einde, zoals gebruikelijk, maar in het hele verhaal. De deurtjes die worden geopend. Dus eigenlijk een heel originele opzet.

Karin las Bloedsteen van Bernice Berkleef

Korte inhoud: Omdat de politie vermoedt dat Ella’s vader goederen van Java naar Nederland heeft gesmokkeld, wordt ze op een ochtend gearresteerd en ondervraagd omdat ze ervan verdacht wordt hem te hebben geholpen. Ook haar vader wordt vastgenomen, maar komt te overlijden. Ella wordt vrijgelaten, vertrekt vervolgens naar Java om na te gaan wat er precies aan de hand is. Dan ontdekt ze dat er meer speelt dan ze weet. 

21894c9b0139ec1520bbc93c73cc62ae.jpgMening
: Na het lezen van Cody was ik meteen fan van Bernice Berkleef en ik keek vol verwachting uit naar haar nieuwe thriller Bloedsteen. En heel eerlijk gezegd, het viel me een beetje tegen... Ik vond het lastig om in het verhaal te komen en er gebeurde relatief weinig. Ook de personages worden niet echt uitgewerkt en het is nauwelijks echt spannend. Het is geen onaardig verhaal, maar ik had er (veel) meer van verwacht. Ik geef Bloedsteen een oranje duim en drie sterren.

Stefanie las De speelgoedman van Heleen van den Hoven

Korte inhoud: Als Inigo en Fee elkaar op het familiebedrijf van Dubbelman leren kennen, lijkt er iets moois tussen hen op te bloeien. Fee worstelt echter met een stalkende ex en Inigo heeft last van nachtmerries en slaapwandelt. Hij lijkt zichzelf niet (meer) te kennen en gaat op zoek naar zijn verleden/afkomst.

21894c9b0139ec1520bbc93c73cc62ae.jpgMening: In het begin is het verhaal warrig geschreven en verspringt het in de tijd. Dit geeft goed de toestand van Inigo weer. Helaas wordt het bijna nooit heel spannend en zijn er dingen die ongeloofwaardig overkomen. De ontknoping is verrassend, al blijf je met een aantal vragen zitten. Als je van een psychologische thriller houdt, is dit zeker een boek om te lezen. Voor mij ontbrak er echter spanning en actie, dus ik geef een oranje duimpje.

Dit waren de eerste acht duimpjes voor deze ronde. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt en ben je het met de beoordelingen wel of niet eens? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het ons weten.

Bedankt Sander, Ideke, Lieve, Steffie, Denise, Gerrie, Karin en Stefanie voor jullie enthousiaste input!

Wil je de acht eerdere blogs nog een keer lezen, dan kan dat uiteraard. Hier vind je ze: #1#2#3#4#5, #6, #7 en #8.



Reacties op: Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #9

Meer informatie

Gerelateerd