Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #13

op 26 februari 2021 door

Op 10 januari plaatsten we een oproep waarin we jullie om duimpjes vroegen. Dat hebben we vaker gedaan en zullen we natuurlijk nog vaker doen. Deze keer ging het om een ‘special edition’, want in het kader van de op woensdag 17 februari gestarte en door Hebban georganiseerde Thriller Tiendaags konden jullie uitsluitend kiezen uit thrillers van Nederlandse en Vlaamse auteurs die in de periode juli 2020 - januari 2021 zijn verschenen. Zoals altijd reageerden jullie enthousiast en werden er keuzes gemaakt. Vandaag verschijnt het laatste van drie artikelen waarin je je eigen duimpje kunt terugvinden.

Hieronder de derde en laatste reeks duimpjes in geheel willekeurige volgorde.

Karin las Water en wolfskers van Anke Verbraak

Korte inhoud: Britt en Michiel hebben een bijzondere vriendschap en na vierentwintig jaar wil Michiel deze vriendschap omzetten naar een vaste relatie. Hij geeft Britt drie maanden bedenktijd en tijdens deze periode staat haar jeugdvriend Oscar plotseling voor de deur, met onverwachte gevolgen. Door haar zwijgen over de ontmoeting met Oscar komt de relatie met Michiel zo onder druk te staan dat Britt nog maar één oplossing ziet …

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening (*****): Al na het eerste hoofdstuk is duidelijk dat dit een verhaal is waarbij je gelijk het diepe in wordt getrokken. Het wordt vanuit het ik-perspectief (Britt) verteld en op zo’n manier dat het lijkt alsof Britt het persoonlijk aan jou vertelt. Zij is het hoofdpersonage en dat is dan ook het meest uitgewerkt. Het verhaal wordt afgewisseld met terugblikken die voor duidelijkheid zorgen omtrent de motivatie van Britt. Het boek is vlot geschreven en heeft een voortdurende onderhuidse spanning. Origineel plot met, wat mij betreft, een open einde. Wat een geweldig debuut van Anke Verbraak. Beslist een aanrader!

Evelien las De druppel van Frederik Baas

Korte inhoud: Tom is een gescheiden man met een dwangneurose. Hij schreef een boek over een opgeruimd huis en een opgeruimd leven en met de opbrengst daarvan kan hij nu achterover leunen. Hij vult zijn dagen met een strak regime van op gezette tijden een vooraf bedachte maaltijd koken en nuttigen, een film op tv kijken om half negen en op tijd naar bed. In de weekenden is zijn zestienjarige zoon David er, maar die zit alleen maar te gamen op zijn zolderkamertje en stoort zijn vader dus nauwelijks. Op een dag wordt de rust zwaar verstoord omdat Tom denkt dat zijn bovenbuurman hem stalkt. Tom draait behoorlijk door en duwt de man van de trap.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening (****): De druppel is de derde thriller van deze schrijver die eigenlijk Jan van Mersbergen heet en onder die naam ook romans schrijft. Hij schrijft 'kleine' thrillers die vaak in een kort tijdsbestek of in beperkte ruimte spelen. En dat doet hij knap. De druppel zit ook weer ingenieus in elkaar, hoewel ik de gebeurtenissen tijdens het uitstapje van de hoofdpersoon naar België een beetje vergezocht vond. Baas gebruikt korte zinnen met veel innerlijke dialogen van de ik-persoon. Ook weet hij heel knap te wisselen tussen zelfs twee ik-personages. Natuurlijk ontbreekt de plottwist niet. Het boek leest vlot en is zeer geschikt voor lezers die eens een anders-dan-anders-thriller willen proberen.

Jeannie las Gstaad van Kiki van Dijk

Korte inhoud: Puck werkt als verslaggever bij de plaatselijke krant, daar arriveert een uitnodiging voor een culinaire persreis naar Gstaad, de uitnodiging is op naam van Puck gesteld. Puck vertrekt ernaartoe en wat in eerste instantie een leuk uitje lijkt, verandert al snel wanneer de eerste dode valt. Haar journalistieke hart gaat er sneller van kloppen en ze besluit ter plekke een reportage te maken. Naar snel blijkt met gevaar voor eigen leven!

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening (****): Kiki van Dijk heeft een heerlijke thriller neergezet, eentje die je met veel vaart leest. Een mooi plot met een onverwachte wending. Het verhaal wordt goed opgebouwd, de spanning zit er van meet af aan goed in. Een verhaal waarin de jetset van Gstaad een belangrijke rol speelt. Niet de pret op de ski’s is er van belang, maar de euro’s die uitgegeven kunnen worden in de modewinkels en de luxe besloten clubs. En wat kan je dan verwachten van kinderen die dit met de paplepel ingegoten krijgen en op een kostschool in Gstaad zitten? Een heerlijke thriller dus.

Wilma las De jacht op de Führer van Michiel Janzen

Korte inhoud: Berlijn, 17 maart 1945. Adolf Hitler roept de hulp in van zijn favoriete commando, Otto Skorzeny, om hem te helpen ontsnappen uit zijn bunker. Skorzeny heeft voor deze ontsnappingspoging, Operatie Grau, drie scenario’s gereed.

21894c9b0139ec1520bbc93c73cc62ae.jpgMening (***): Niet echt een thriller, wel spannend, feiten en fictie door elkaar. Er worden veel namen gebezigd met hun rang, dat leest wat lastig. Er zijn meerdere kapers op de kust om Hitler uit Berlijn te krijgen. Tevens worden de gruwelijkheden tegenover de burgerbevolking genoemd en het gekonkel van de prominente leiders naast Hitlers om hun eigen huid te redden.

Gea las Dun ijs van Noortje Brink

Korte inhoud: Na een drukke tijd besluiten Saskia en Martijn samen met hun dochter Sophie en Saskia’s moeder Thea op skivakantie te gaan. Onderweg naar Oostenrijk zien ze een aantal keren dezelfde auto rijden. Eenmaal in het skioord wordt duidelijk dat de inzittenden van die auto hun met reden gevolgd zijn.

21894c9b0139ec1520bbc93c73cc62ae.jpgMening (***): Dit verhaal wordt voornamelijk vanuit het perspectief van Saskia verteld. Af en toe is er een cursief hoofdstuk, waardoor duidelijk wordt dat iemand forse financiële schulden heeft en deze persoon bedreigd wordt. Hoewel het een dun boek is (118 pagina’s) lukt het Brink om de personages een duidelijk gezicht te geven en te zorgen voor spanning. Aan de echte ontknoping wordt helaas te weinig aandacht besteed en het uiteindelijke slot doet wat feelgood aan.

Joella las Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood van P. Dieudonné

Korte inhoud: De schoonmaakster van een woning aan de Rotterdamse Voorstraat belt het alarmnummer en beweert dat daar een moord is gepleegd. Rechercheur De Klerck en zijn collega Ruben Klaver moeten opnieuw een moord oplossen, maar nadat hij het pand betreedt, breekt er een brand uit. Nadat deze geblust is ligt er geen lijk, dus de moord lijkt in de mist te zijn opgelost.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening (****): Als ik het boek opensla, word ik meteen in het verhaal gezogen. Rechercheur De Klerck uit Rotterdam neemt mij weer mee op zijn speurtocht naar de moordenaar. Dit deel vind ik tot nu toe het beste. Personages worden goed uitgewerkt en de spanning zit er het gehele verhaal goed in. Pas op het allerlaatste moment word je wijzer en dat maakt dat je continu door wilt lezen. De schrijfstijl is makkelijk en het is fijn om mee te speuren. Het is een dun boek, maar alles loopt lekker. Als je van een speurtocht en rechercheurs in een Nederlands landschap houdt, ga je hier zeker van genieten. Het enige minpuntje dat ik wil aanhalen, maar eigenlijk is dat al vanaf deel één duidelijk, is dat de serie heel veel gelijkenissen heeft met Baantjer (het is natuurlijk ook een ode aan hem).

Rita las Arcanum van Sterre Carron

Korte inhoud: Wanneer een dertienjarig meisje uit het raam van een klaslokaal valt, recht op de punt van een hek, stelt men toch vragen of dit zelfmoord is of niet. Kort daarna verdwijnt de man van een van de leerkrachten. Bestaat er een link tussen deze twee zaken?

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening (*****): De Rani Diaz-reeks van Sterre Carron is mij niet onbekend. Arcanum is net zoals haar andere thrillers heel spannend. Vanaf de eerste pagina trekt Sterre onze aandacht en kan dit vasthouden tot op het einde van het verhaal. Doordat ze zowel de dader als de omstaanders aan het woord laat, kan je als het ware hun gedachten goed volgen. De spanning wordt ook zo opgedreven. De auteur zet de lezer telkens op een verkeerd spoor. Het boek leest als een trein, maar de lezer kan niet voorspellen waar het verhaal zal eindigen.

Lieve las Midwinter van Suzanne Vermeer

Korte inhoud: Wat een heerlijke vakantie moest worden, draaide acht jaar geleden uit op een drama. Voor het eerst na die gebeurtenis besluit Alice weer met diezelfde groep vrienden terug te reizen naar de plaats waar het drama plaatsvond. Ze willen er samen de Tour de Vallées gaan skiën, maar komen in een nachtmerrie terecht.

21894c9b0139ec1520bbc93c73cc62ae.jpgMening (***): Het boek begint als een feelgood en ontpopt zich verder als een reisverhaal. De onderlinge verhoudingen tussen de vrienden, de opbouwende spanning en frustraties zijn levendig beschreven, maar geven nooit het gevoel dat je een thriller aan het lezen bent. Je voelt, je weet dat er onheil in de lucht hangt, dus wanneer er een drama gebeurt, is dat niet onverwacht en verder is het wachten op enige mate van spanning. Voor lezers die houden van een feelgood met een spannend randje. Wie graag het wat steviger werk leest, is dit boek teleurstellend.

Marleen las In eigen hand van Linda Jansma

Korte inhoud: Nikki Benjamins slaat haar baas een blauw oog en word ontslagen.Ze besluit een eigen recherchebureau te beginnen en dan klopt voormalig collega Ferry aan voor hulp, zijn zoon kwam om bij een auto-ongeluk. Ferry denkt dat er opzet in het spel is en dat zijn zoon vermoord werd.

cb093bb7f7b382a72b9c8a6fa75ad70d.jpgMening (****): Ik heb dit boek met veel plezier gelezen, het heeft me geen minuut verveeld. Jansma weet de vaart erin te houden en de spanning op te bouwen. Het verhaal begint rustig, maar krijgt steeds meer snelheid. Direct bij de start merkte ik dat dit echt mijn favoriete schrijfstijl is. Hoofdpersonage Nikki vertelt jou haar belevenissen tijdens dit avontuur en de heksenjacht. Ik had door de levendige beschrijvingen het gevoel dat ik er zelf middenin zat. Direct nadat Ferry haar kantoor verlaten heeft, kan de klopjacht naar de waarheid beginnen. De personages leer je al snel kennen en geen van hen is er een te veel, ze zijn allemaal een deel van het verhaal. Nikki is vooral koppig en eigenwijs, twee goede eigenschappen als je achter de waarheid wil komen. Vriendschap en verraad, twee onderwerpen die dit verhaal domineren. Lees mee en oordeel zelf.

Dit waren de laatste negen duimpjes voor deze ronde. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt en ben je het wel of niet met de beoordelingen eens? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het ons weten.

Bedankt Karin, Evelien, Jeannie, Wilma, Gea, Joella, Rita, Lieve en Marleen voor jullie enthousiaste input!

Wil je de twaalf eerdere blogs nog een keer lezen, dan kan dat uiteraard. Hier vind je ze: #1#2#3#4#5, #6, #7, #8, #9, #10, #11 en #12.



Reacties op: Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #13

Meer informatie

Gerelateerd