Beladen huwelijk

Aalscholver Aalscholver
25 mrt 2026

Het boek "Beladen huis" van Christien Brinkgreve vertelt de wederwaardigheden van haar 42-jarige huwelijk met Arend Jan Heerma van Voss, in het boek aangeduid met A. De eerste honderd bladzijden heb ik met plezier gelezen, maar daarna werd het wat minder omdat het veelal over rouwverwerking ging, een onderdeel dat me wat minder aanspreekt.
Ik wil in de eerste plaats mijn waardering uitspreken voor de openhartigheid waarmee Christien het leven met deze moeilijke man weet te beschrijven. Het taalgebruik en de goed lopende zinnen getuigen van een schrijftalent, terwijl zij zichzelf niet als schrijver beschouwt.
Het wonder van de liefde wordt in dit boek ten volle tentoongespreid, want hoe is het anders te verklaren dat dit huwelijk zo lang heeft stand gehouden. Het ging eigenlijk al fout toen Christien na 2 jaar gezeur van Arend Jan om het huis aan de Noorderstraat te verlaten hier aan toe gaf.
De rest van de ontwikkelingen zijn niet bijzonder te noemen. Een vreemd element in het verhaal is wel het voortdurende verdriet van Arend Jan om een verongelukt zusje toen hij 3 jaar oud was. Nogal ongeloofwaardig, ware het niet dat hij hier zelfs een boekje over geschreven heeft, nl. Dokie, een familiebericht.
Een prominente rol in het boek wordt ook gevormd door de woningen waar Christien gewoond heeft. Dit is goed voorstelbaar als een veilige haven waar je een eigen domein kunt vormen, los van het domein van de huwelijkspartner waar het niet zo goed mee gaat. De woning wordt bijna behandeld als een persoonlijkheid waarvan het moeilijk is om alle persoonlijke bezittingen van Arend Jan bij het grof vuil te zetten na diens overlijden.
Opvallend in het boek is tevens het belang van de kinderen in het leven van Christien. Hoewel dit niet expliciet wordt genoemd valt het regelmatig op dat bij het noemen van een aantal kwalificaties bij bepaalde gebeurtenissen aan het einde van de zin de kinderen ook genoemd worden.
Enthousiasme voor het feminisme is wel degelijk aanwezig, maar het lukt haar toch niet om los te komen van de vaak kenmerkende natuurlijke karakterverschillen tussen mannen en vrouwen. Evenals de liefde is de natuur ook een heel sterke kracht.
Al met al een interessant inkijkje in het verschijnsel "huwelijk" bij twee intellectueel vaardige mensen.

Meer recensies van Aalscholver