Lezersrecensie
Talentvolle kok
Bij het lezen van het boek moest ik steeds weer onderscheid zien te maken tussen de schrijver van het boek, nl. Jaap van Rijn en Herman Blijker zelf. Mijn waardering kan niet anders zijn dan die van de schrijver, dus prima.
De figuur Herman den Blijker komt bij mij wat minder sympathiek over. Het lijkt me een cultureel onbeschaafd persoon, die toevallig zijn passie voor koken heeft ontdekt en daar zijn levenswerk van heeft gemaakt.
Te waarderen in zijn werk is ongetwijfeld zijn ondernemingszin, iets wat in het boek mooi is beschreven. Ook het nemen van risico’s en de zin in avonturen zijn prachtige eigenschappen in zijn leven.
Ik ben zelf geen culinair expert, maar ik heb wel altijd mijn twijfels over koks die op overdreven wijze hun vaak complexe manier van maaltijden bereiden verkondigen.
Gelukkig lees ik in het boek niet continu dat "al het eten zo gezond" is, want dat is juist vaak bij televisie-koks nergens op gebaseerd.
Het blijft wel knap hoe Herman zijn eigen wereld weet op te bouwen met onnavolgbare gerechten en bereidingswijzen. Mijn inziens kan het vaak ook wel wat minder ingewikkeld, zonder dat de klanten hier minder smakelijk om eten.
Misschien wel een beetje analoog aan het bekende sprookje van "De kleren van de keizer".
Toen ik het boek ter hand nam heb ik wel even uitgebreid naar de mooie portretfoto van Herman op het omslag moeten kijken.
Vakwerk.
De figuur Herman den Blijker komt bij mij wat minder sympathiek over. Het lijkt me een cultureel onbeschaafd persoon, die toevallig zijn passie voor koken heeft ontdekt en daar zijn levenswerk van heeft gemaakt.
Te waarderen in zijn werk is ongetwijfeld zijn ondernemingszin, iets wat in het boek mooi is beschreven. Ook het nemen van risico’s en de zin in avonturen zijn prachtige eigenschappen in zijn leven.
Ik ben zelf geen culinair expert, maar ik heb wel altijd mijn twijfels over koks die op overdreven wijze hun vaak complexe manier van maaltijden bereiden verkondigen.
Gelukkig lees ik in het boek niet continu dat "al het eten zo gezond" is, want dat is juist vaak bij televisie-koks nergens op gebaseerd.
Het blijft wel knap hoe Herman zijn eigen wereld weet op te bouwen met onnavolgbare gerechten en bereidingswijzen. Mijn inziens kan het vaak ook wel wat minder ingewikkeld, zonder dat de klanten hier minder smakelijk om eten.
Misschien wel een beetje analoog aan het bekende sprookje van "De kleren van de keizer".
Toen ik het boek ter hand nam heb ik wel even uitgebreid naar de mooie portretfoto van Herman op het omslag moeten kijken.
Vakwerk.
1
Reageer op deze recensie