Uit liefde!

Amarins 01 juli 2025
We horen het verhaal vanuit het perspectief van Zelda. Haar man Arthur is ongeneeslijk ziek en hij overlijdt uiteindelijk aan de gevolgen van kanker.

Uit liefde is een verhaal wat veel emoties, gevoelens en overdenkingen bevat. Hoewel dit zich uitermate leent voor een emotioneel boek dat je weet te raken had ik dat gevoel helaas niet overal.

Als je begint te lezen heeft Spijker je meteen mee. Het is indrukwekkend, je voelt de heftigheid en wilt alleen maar doorlezen. Toch vond ik de schrijfstijl die Spijker hanteert soms lastig. De vele wisselingen in tijdsperspectief haalden voor mij de heftige kant er soms vanaf en daardoor wist het me niet overal te raken. Zeker richting het einde voelde ik minder emotie.

Uit liefde is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Je voelt het realisme en de rauwe kant die dit verhaal kent.Maar ook de boosheid, woede en frustratie hebben een duidelijke rol. Terwijl Arthur zijn eigen plan trekt staat Zelda aan de zijkant, ze krijgt geen vat meer op zijn keuzes en ziet hem alsmaar achteruit gaan. Toch vond ik Zelda ook een hele moedige vrouw, hoe ze zich er onder neer gaf, hoe ze dingen accepteerde vond ik bijzonder mooi weergegeven.

Er is in dit verhaal ruim aandacht voor de alternatieve geneeswijzen. Dat maakt dat dit boek een bijzonder inkijkje geeft bij ziekte van iemand die absoluut vertrouwen heeft in deze manier van herstel. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het soms moeilijk vond om hierover te lezen en emoties mij overmanden.

Uit liefde is een verhaal waarvan je weet dat de auteur het zelf heeft meegemaakt. Dat maakt dat je geïnteresseerd blijft en je ook goed kan inleven. Een soms bijzonder heftig verhaal dat je zeker na laat denken over een aantal zaken. Na het dichtslaan van dit boek ben je dit verhaal niet meteen vergeten en suddert het nog een paar dagen na!

Meer recensies van Amarins