'Een boek dat niet mag ontbreken in de kast van een echte sprookjesfan.'
Tja, als sprookjesfanaat moest ik dit boek natuurlijk lezen en al helemaal aangezien het over het sprookje Belle & Het Beest gaat. Wie kent dit sprookje nou niet? Belle ruilt met haar vader om bij het beest te blijven, de prachtige gele jurk, een eigen bibliotheek waar we allemaal jaloers op zijn, pratende meubels en een vloek die verbroken kan worden door liefde.
Hoewel er al zoveel verschillende versies zijn van het sprookje, is de klassieker van Disney het bekendst. Vroeger had ik echter een andere versie van Belle & Het Beest op een videoband staan. Ja, je leest het goed…. een videoband. En deze versie lijkt een beetje op de versie van dit boek:
Haar vader komt terug uit Venetië, maar helaas zonder kostbare lading die ze de winter door had moeten helpen. Belle heeft twee zussen, voor de ene moest vader een brokaat mantel meenemen en voor de ander dure laarsjes. Belle daarentegen wilde een roos. Tijdens zijn reis terug dwaalt hij van het pad af, vindt een roos en plukt die. Zo zou Belle tenminste haar cadeau nog krijgen. Het beest betrapt hem en eist dat zijn dochter naar hem komt omdat ze bij hem in het krijt staat. Belle gaat, maar terwijl ze daar is, wordt haar vader heel slecht. Ze ziet hem door de spiegel steeds verder achteruit gaan en uiteindelijk mag ze van het beest naar hem toe. Ze krijgt wel een tijd mee dat ze weer terug moet komen, anders overleeft hij het niet. Terwijl ze naar haar vader gaat, neemt ze cadeaus mee voor haar zussen. Echter zodra ze ze omdoen, veranderen de spullen in slangen. Terwijl ze weg is van het beest, schrijft ze in het dagboek naar hem. Ze merkt dat ze hem steeds meer begint te missen en wanneer haar vader beter is, vertrekt ze terug. Het einde blijft vervolgens hetzelfde als in de klassieker.
Wat zo anders is aan dit verhaal is dat er geen magisch dansende meubels zijn en de vloek is niet gecreëerd omdat de prins zo ijdel was.
Het Beest is namelijk geboren met een vacht, net als zijn nicht, en is gebaseerd op een echte familie genaamd Gonsalvus, die aan Hypertrichose leed, waardoor ze overmatig haargroei hadden.
Hierdoor krijgt het verhaal een wat realistischer tintje, al schemert er gelukkig ook nog een vleugje magie doorheen.
Belle & Het Beest blijft een prachtig sprookje. Het laat heel mooi zien dat het innerlijk belangrijker is dan de buitenkant.
Het verhaal is erg mooi neergezet en de prachtige illustraties maken het helemaal af. Ik heb echt genoten van de mooie tekeningen en dit is een boek dat niet mag ontbreken in de kast van een echte sprookjesfan.
Wat ik nog een hele leuke toevoeging vond, waren de dagboekstukken die we van zowel Belle als Het Beest lezen, die ze aan elkaar schrijven zodra ze van elkaar gescheiden zijn.
Absoluut een aanrader!
Absoluut een aanrader!