Anne Frank- Het achterhuis

Amber Drenth 26 mei 2025
Alle joden wilden de Nazi uit de Duitse samenleving bannen. Hoewel ze uit minder dan 1% bestonden geloofden de nazi dat zij het wortel van het kwaad waren
Anne en haar familie verhuisden in 1933 naar Amsterdam tot de Nazi daar kwam. Ze mogen steeds minder, niet meer fietsen, niet met de tram
Wanneer het echt niet veilig meer is, vertrekken ze naar het achterhuis, een kamer in het kantoorgebouw van haar vader. Daar wonen ze uiteindelijk met meerdere mensen samen en moeten er alles aan doen om te overleven en niet gepakt te worden.
We weten helaas dat alleen vader Otto het overleeft, maar hij zorgde ervoor dat het dagboek van Anne Frank de wereld in kwam. Vandaag de dag wordt het nog steeds gelezen.

Wat hebben ze hier een prachtige graphic novel van gemaakt. Mooie, duidelijke tekeningen samen met korte stukjes tekst. Af en toe een bladzijde met wat meer tekst, maar zeker goed begrijpbaar. Perfect voor mensen die niet graag lezen, maar wel het verhaal willen weten.
Wel vond ik sommige stukken wat kinderlijk geschreven, maar het volgende stuk voelde weer erg volwassen aan. Ik had het persoonlijk mooier gevonden als ze het kinderlijke door het hele verhaal hadden getrokken zodat het echt een jongerenboek zou worden.

Door de tekst en de plaatjes samen krijg je een helder beeld van hoe het geweest moet zijn in het achterhuis. De angst om gepakt te worden, maar ook de irritaties tussen de mensen omdat ze in een kleine ruimte op elkaar zitten, is voelbaar. Het verhaal van Anne blijft natuurlijk hartverscheurend en ondanks dat dit een strip/ graphic novel is, is dit goed uitgewerkt. Je leeft met Anne, haar familie en de andere onderduikers mee en zodra je hierin begint kun je hem niet meer wegleggen. In een ruk heb ik hem uitgelezen. Dit boek zouden ze op elke school beschikbaar moeten hebben.

Ik vind dit echt een prachtige toevoeging aan de collectie. Ik heb natuurlijk ‘Het achterhuis’ in de kast staan, maar bezit ook het boek van Miep Gies ‘Herinneringen aan Anne Frank’. Het boek van Miep is al wat ouder, dus deze nieuwere/ jongere versie mocht niet ontbreken.
Echt een aanrader om te lezen en in de kast te hebben staan.

Meer recensies van Amber Drenth