Jane Austen: Verteld & Verbeeld

Amber Drenth 16 juni 2025
Dit boek is een leuke manier om over het leven van Jane Austen te lezen. Wie kent haar boeken immers niet?
Jane en haar zus Cassandra lezen graag. ‘Het zou een droom zijn om ooit in de bibliotheek te liggen’ zei ze ooit. Ze zou haar boeken nu eens moeten zien. Ze zijn er ondertussen in zoveel mooie versies, dat het lastig kiezen is welke je nu in de kast wil hebben.

Het is interessant om te lezen dat ze niet direct geluk heeft met haar boeken. Zo werd Pride & Prejudice afgewezen en vervolgens heeft ze er maar liefst 15 jaar aan gewerkt en aangeboden aan een andere uitgeverij. Die wilde het gelukkig wel uitgeven en nu is het boek absoluut niet meer weg te denken.

Het boek is opgedeeld in drie delen en elk deel staat voor grote momenten in Jane's leven.
Je leert het gezin van Jane kennen, vooral haar zus Cassandra die dol is op tekenen. Een paar van haar broers komen wel voorbij, maar meer als bijpersonages.
Ook lezen we over de armoede waar het gezin mee te maken krijgt na het overlijden van hun vader. Ze gaan dan bij een broer wonen om de financiële lasten wat te verlichten.
En uiteraard lees je over haar boeken, van geen succes naar succes.

Het boek is gebaseerd op de weinige feiten die we weten over het leven van Jane. Zus Cassandra heeft veel brieven verbrand waardoor er niet heel veel informatie beschikbaar is, maar zoals je kunt zien aan dit mooie boek, was dat genoeg om een levendig beeld te krijgen.

De tekeningen waren niet helemaal mijn smaak. Ik had het wat mooier gevonden als het wat echter geleken had, of wat meer ronde gezichten, maar dat is echt een kwestie van smaak. Ik vond het wel erg leuk om te zien, dat je aan de kleuren duidelijk kunt zien of het ‘echt’ is, of dat Jane op het moment aan het dromen is/ momenten van haar boeken voor zich ziet.
Tussendoor zitten er leuke feitjes en het is geen moment saai.

Indien je niet genoeg kunt krijgen van Jane Austen, dan is dit een absolute must om te lezen. Het is een ontzettend leuke manier om zo meer te weten te komen over het leven van Jane.

Meer recensies van Amber Drenth