Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Poppemie

Anita 23 januari 2022
Wie zich de band ‘Pop in Wonderland’ herinnert, herinnert zich vast ook nog zangeres Meredith. Na enkele non-ficitie boeken te hebben geschreven, beleeft ze met ‘De vuurvrouw’ haar vuurdoop als schrijfster van fictie. Hoewel, ‘De vuurvrouw’ is deels gebaseerd op waargebeurde feiten.
Hoofdpersonages in ‘De vuurvrouw’ zijn Tatsuo en Maritgen. Het zijn twee heel verschillende karakters qua herkomst en de manier waarop ze het leven trachten te overleven. Hun naam, vergezeld van enkele raak gekozen woorden, gaat korte hoofdstukken vooraf. Om de beurt komen ze in de schijnwerper te staan. De voortdurende afwisseling maakt alleen al in vorm duidelijk dat ze heel nauw betrokken zijn bij elkaars ontwikkeling.
Op het eerste gezicht lijken Tatsuo en Maritgen in niks op elkaar. Tatsuo leidt zijn leven met ijzeren discipline; Maritgens leven is er een van chaos en laveloosheid. Dan vindt Maritgen een mooi boekje met oosterse cover onder een bank in het park. Het is het boekje van Tatsuo. Wat een spotboekje is voor Tatsuo, betekent voor Maritgen misschien een uitweg uit de chaos. Tatsuo ziet voor de eerste keer zijn ‘vuurvrouw’. Hallo obsessie!
Vanaf dan beheerst Maritgen Tatsuo’s leven: hij volgt, observeert, analyseert haar en het leven dat ze leidt. Hij neemt haar leven via zijn telescoop tot zich, als lag Maritgen onder een vergrootglas. Het brengt hem uit evenwicht (zijn telescoop valt dan ook letterlijk en hij ook!). Zij heeft het gevoel dat ze gevolgd wordt. Zij, op haar beurt, raakt geobsedeerd door Tatsuo’s boekje. En dan ontmoeten ze elkaar eindelijk.
‘De vuurvrouw’ is een bijzonder boek. Het vertelt een gelaagd verhaal dat twee beschadigde mensen in beeld brengt die struggelen met het leven, elk met hun eigen overlevingsstrategie. Tatsuo wil alles onder strikte controle hebben. Maritgen ‘overleeft’ door overvloedig alcoholmisbruik. Het zwarte gat trekt voortdurend aan haar in een poging om haar neer te halen. Ze overleeft op liters wijn, te midden van haar rotzooi en sigarettenpeuken. Ze heeft de bodem bereikt. Tatsuo heeft het als zoon van overlevers van de atoombom op Hiroshima heel moeilijk gehad. Zijn kindertijd en jeugd was een tijd van geweld en misbruik. De ontmoeting met Maritgen zet alles wat hij heeft opgebouwd op de helling en zijn lichaam verraadt als eerste zijn verlies aan controle. Zijn obsessie voor Maritgen neemt zijn leven over.
In ‘De vuurvrouw’ worden dan wel een aantal moorden gepleegd, volgens mij ligt de kern van het verhaal toch in de psychologische uitdieping van de personages en de moeite die ze hebben om het vol te houden in dit leven. De impact van het verleden op het volwassen leven van beide personages is verwoestend en levensbepalend; er is weinig voor nodig om zorgvuldig opgebouwde controle te verliezen.
Thema’s zoals verwaarlozing, mishandeling, seksueel misbruik zijn sowieso moeilijk te verteren, maar de manier waarop Meredith Van O het onder woorden brengt, raakt diep. De pijn gevoeld door Tatsuo en Maritgen is voelbaar, hun gevoel van gekooid te zijn is benauwend. Regelmatig dissocieert Maritgen; het geeft zowel haar als de lezer de kans om even afstand te nemen. Het boek in één ruk uitlezen is niet alleen onmogelijk – het is veel te intens, te heftig - , maar het zou het boek ook geen eer aandoen.
Ook al lijkt Maritgen de bodem te hebben bereikt, ze houdt van vertellen. Haar grote droom is een boek te schrijven, à la Nicci French. Doch, Fuzzy, met wie ze het boek wil realiseren, verdwijnt zonder een woord. Ze praat om de geluiden die ze niet wil horen te overstemmen en om leegtes op te vullen. Ze is een echte spraakwaterval! Maar, woorden komen soms veel te snel ‘als een slang die in zijn eigen staart bijt’. En Tatsuo aan wie ze honderduit haar verhaal vertelt, luistert niet. Dit is een regelmatig terugkerend probleem: niemand luistert naar Maritgen. Ofwel verdwijnen ze, vallen ze in slaap of sluiten ze zich af voor wat ze wil vertellen. Hoe eenzaam!
Meredith Van O neemt het van haar over. Banale observaties zoals een barst in een muur, leiden tot eenvoudige zinnen die zo vol zijn van betekenis dat ze je even vasthouden en dwingen tot nadenken. Het boek bevat ontzettend mooie metaforen: de stolp springt er voor mij met stip uit. Maritgen – of is het de auteur? - proeft vaak de woorden die ze gebruikt: zeggen ze echt wel wat ze op het eerste proeven beloven te zeggen? Voor Maritgen zijn woorden ‘als een zaklamp’ die licht werpt ‘op een duister pad’. Tatsuo begrijpt heel veel van wat anderen zeggen niet. Wat hij hoort zet hij om in heel plastische beelden in een poging om dingen te plaatsen. Dat levert soms grappige, maar tegelijkertijd pakkende, passages op.
‘De vuurvrouw’ is heftig, intens. Ze legt twee beschadigde mensen onder een vergrootglas en schrijft een verhaal waarin de beelden omver blazen. Het gaat over ‘kapot zijn’, weer recht krabbelen, over op zoek zijn naar verbinding. ‘De vuurvrouw’ is ook en vooral een pleidooi om van jezelf te houden!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anita

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.