Ierse liefde
Ineke Kraijo heeft meerdere historische romans geschreven, waarbij de hoofdrol is voor een jonge Ierse vrouw. Dit verhaal speelt zich af in het westen van Ierland. Eileen is 18 jaar en de oudste. Haar vader was ooit pastoor, maar doordat hij een jonge vrouw helpt door met haar te trouwen, kon hij dat niet meer blijven. De moeder is inmiddels gestorven en Eileen zorgt voor haar twee zusjes, waarvan er een gehandicapt is. Dit hangt samen met de dood van de moeder en dramatische ongeluk waar niet veel over gesproken wordt, maar alle gezinsleden beïnvloed. Hier heeft Ineke Kraijo al twee geheimen, die de roman Eileen brandstof geven. Maar dat is nog niet alles.
We volgen Eileen in het jaar 1828, die in een nacht over de velden van Ierland vlucht. Ze valt. Wat er daarvoor gebeurd is, weten we niet. Pas aan het eind van de roman wordt alles duidelijk. Ineke Kraijo heeft mij zo weten te boeien. In dezelfde nacht wordt Eileen gevonden door de zoon van de opzichter. Ze kennen elkaar en voelen zich tot elkaar aangetrokken. Is dat omdat ze op elkaar lijken? Eileen is door haar opvoeding van haar vader meer ontwikkelt dan de arme boerenvrouwen van het dorp. Ze kan Engels, lezen en schrijven. Toch blijft daar het standverschil. In een tijdsbestek van iets meer dan een jaar wordt er veel duidelijk over de verschillen tussen de Engelse grondbezitters en de Ierse pachters. In het dorp wordt er verschillend gereageerd op de onderdrukking, maar zijn er natuurlijk ook roddels, liefde, geboorte en de dood en niet te vergeten de zware pacht. Er zit ontzettend veel in deze roman waardoor het dorpsleven van het oude Ierland tot leven komt, maar ook waardoor de keuzes die Eileen maakt om geluk te vinden, zelfs in moeilijke omstandigheden, goed te begrijpen zijn. Juist doordat niet alles in een keer duidelijk is, maar steeds meer details bekend worden, vormt zich het sterke karakter van Eileen en dat maakt dit een boeiende roman om te lezen. Ook hier gebruikt Ineke Kraijo meerdere Ierse woorden & legenden, waaruit haar liefde voor Ierland zichtbaar wordt.