Een indrukwekkende reis naar een nieuw thuis

Boekenbarones 18 augustus 2025
Vandaag komen we niet meer thuis was mijn eerste kennismaking met Enne Koens, en wat voor een! Dit prachtige, ontroerende boek grijpt je vanaf de eerste bladzijde, laat je niet meer los en laat uiteindelijk een diepe indruk achter.

Het verhaal gaat over de 10-jarige Mirza die op een middag onverwacht van school wordt gehaald door zijn vader. De auto is volgepakt en wat volgt is een urenlange autorit met bestemming onbekend. Tenminste voor Mirza, en zijn vader wil er geen woord over kwijt.
Al snel heeft hij in de gaten dat hij zijn huis, zijn vrienden en zijn vertrouwde leven moet achterlaten, maar voor hoelang?

Door te vertrekken naar een fictieve plek zorgt Koens ervoor dat het universeel en tijdloos is. Ze laat het land tot leven komen door de beschrijvingen van de omgeving, de vreemde cultuur en het vertalen van de fictieve taal naar het Nederlands. Alsof het zomaar ergens echt kon bestaan.

Het is een indrukwekkend verhaal over heimwee, vriendschap, cultuurverschillen en de zoektocht naar een nieuw thuis, zonder jezelf te verliezen. Een verhaal wat uitnodigt tot nadenken en een gesprek. Een boek dat thuishoort in elke schoolbibliotheek, juist omdat de thematiek actueler is dan ooit.

Om kinderen te leren met een open blik naar elkaar te kijken, met begrip en medeleven. Want achter ieder kind schuilt een verhaal dat het waard is gehoord te worden.

Kortom: Vandaag komen we niet meer thuis is een absolute aanrader voor lezers vanaf 10 jaar. Een boek dat niet alleen ontroert, maar ook uitnodigt om verder te praten over thema’s die actueler zijn dan ooit.

‘‘Een ontroerend verhaal dat laat zien hoe veerkrachtig kinderen zijn’’

Meer recensies van Boekenbarones

In 1938 vluchten de Freuds van Wenen naar Londen, waar Anna Freud weeshuizen opricht en op zoek gaat naar erkenning en hechte vriendschappen.

De jonge, verloren Ambre komt na een mislukte zelfmoordpoging in een hotel in de bergen terecht, waar ze zichzelf en het leven opnieuw leert te ontdekken.