Luctor et Emergo
Zeg ken jij de mosselman, die woont in Scheve - uh, Bruinisse!
1911 - Janna haar ouders zijn overleden en zij vertrekt uit Rotterdam naar Bruinisse. Zij gaat daar bij haar oom en tante wonen. Een hele verandering met de Zeeuwse leefstijl. Het is nogal wennen voor Janna, tot de stormramp roet in het het mosselpannetje gooit. Hosternokke!
De vormgeving is prachtig gedaan. Ook is het boek voorzien van een woordenlijst, handig! Je waant je echt even in Bruinisse, Zeeland in 1911.
Weet je hoe Bruinisse aan z’n naam komt?
Op een dag ging een mosselvisser naar het Beusje. Op een zaterdag, hij had de zaterdagkrant bij zich. Maar.. toen hij op de dijk liep.. moest hij ineens nodig. Gelukkig liep hij langs Van Duijvendijk. Dus hij ging achter de loods op zijn hurken zitten, boven een uitgevouwen zaterdagskrantje. Had ik al gezegd, met zijn broek naar beneden? Aldus, de opa.
Troosten als een beschermende mosselschelp.
Saskia heeft een mooi boek geschreven en ware gebeurtenissen hierin verwerkt. Zeker de moeite waard om te lezen! De mosselen vliegen je om de oren!
Prettige schrijfstijl. Beeldend. Niet al te lange zinnen. Vindingrijk. Humoristisch. Informatief. Aangrijpend.
Ik weet alleen niet of ik hierdoor kloeke mosselkes gekookt, gebakken, gegratineerd of in het zuur lekker ga vinden.
Luctor et Emergo. Vier mosselkes uh, sterren.