leuke kennismaking met deze fantasy wereld
Artos is het eerste deel in een zevendelige serie genaamd " de Noordentorens Razernij" geschreven door Gerard Brendt. Ik las de eerste druk, uitgegeven bij Boekscout, maar er komt een tweede druk ( of die is er al ) waarbij de cover al mooier is ( zonder bruine balk) en met als ondertitel ; de ontvoering'. Naar wat ik begreep is voor elk verhaal een ander karakter wat de hoofdrol speelt waardoor je genoeg invalshoeken krijgt voor diverse avonturen.
In dit eerste verhaal wordt het zusje van Artos ontvoerd. Hij voelt zich schuldig dat dit heeft kunnen gebeuren en gaat op pad om haar koste wat het kost terug te vinden en te bevrijden. HIj krijgt hierbij hulp van een geneesheer en een reisgenoot. Zelfs de koning schiet hem te hulp. Met zoveel hulp zou het hem toch moeten lukken ?
De cover vind ik wel een afbeelding die je verbeelding doet aanspreken waarbij je het snel oppakt. ( zoals gezegd ziet nieuwe cover er beter uit). Daarnaast leek het mij leuk om een fantasie verhaal voor 10plus van Nederlandse bodem te lezen. Dat aanbod is niet zo groot.
Het boek is voorzien van een plattegrond van het koninkrijk en in het verhaal tref je hier en daar ook een zwart/wit illustratie aan. De illustraties zijn ook door de auteur gemaakt. Ze passen prima in het verhaal. De hoofdstukken zijn kort, voorzien van een titel én het taalgebruik is eenvoudig, prima voor de leeftijd van 10 plus.
Het verhaal wordt chronologisch verteld, door een alwetende verteller, waardoor er soms net iets teveel wordt verteld maar ik denk dat jongere lezers, die tenslotte de doelgroep zijn dit niet zo zullen beleven en vol in het avontuur zitten en zich daar niet aan storen. Niet dat ik mij er aan gestoord heb maar door iets minder te vertellen geeft dat iets meer spanning.
Qua opbouw van spanning en tempo zit het wel goed. Het verhaal leest in een snel tempo weg. De auteur weet zijn fantasie wereld beeldend over te brengen en heeft een prettige en hier en daar grappige vertelstijl.
Kortom mijn nieuwsgierigheid is getriggerd, benieuwd naar de andere delen en vooral of de verschillende verhaallijnen samen zullen komen.
Dit debuut vond ik een leuke kennismaking met de wereld van Artos.