Liefdesverhaal waarbij de tegenstelling je laten glimlachen, net als het lieve einde
Het mooi vormgegeven prentenboek uit 2011 is door Tiptoe Print opnieuw uitgegeven. En dat is heel fijn want het is een heel mooi verhaal. Het laat zien hoe tegenpolen elkaar aantrekken en elkaar in balans kunnen houden en hoe diep echte liefde kan zitten.
Inhoud:
Mevrouw Ja omarmt het elven, het glas is voor haar altijd halfvol. Het glas van Meneer Nee is echter atlijd halfleeg.
Terwijl zij impulsief geniet van de feestjes en ook als er geen feestje de slingers ophangt denkt hij aan de rommel die zo'n feestje wel niet geeft. Mevrouw Ja wil haar man meesleuren in haar positiviteit en hem laten zien dat het echt rooskleurig is en niet zo somber als hij denkt.
Tot de dag komt dat Mevrouw Ja niet uit bed wil komen. Zij omarmde het leven maar het leven haar niet zucht zij. Meneer Nee weet niet wat er gebeurd en gaat er alles aan doen om haar weer vrolijk te maken. Hij maakt een tekening voor haar, plukt bloemen en hangt de slingers op in de hoop de levenslust weer in haar ogen te zien.
Leeservaring:
Wat een mooi verhaal. Een verhaal van tegenpolen dus maar die zo gek zijn op elkaar waardoor zij toch trouwen en het avontuur aangaan. De een positief en de ander negatief. In het begin snappen ze niet veel van elkaars gemoedstoestand en doet vooral Mevrouw Ja haar best om haar man te alten zien dat het leven veel leuker is dan hij denkt en dat hij zich niet zoveel zorgen moet maken. Tot het tij keert en zij zelf somber wordt. De liefde van Meneer Nee voor haar zorgt dat hij strijdlustig wordt en alles voor haar doet om haar weer te zien stralen
De auteur weet de emoties van de personages te vangen in dit verhaal waarbij ze versterkt worden door de illustraties. Met name de pagina waarin Mevrouw Ja Mevrouw Nee lijkt te worden is er gekozen voor een zwarte achtergrond met een klein bed erin. Hier wordt de sombere emotie zo mooi neergezet.
Voor mij persoonlijk vind ik de illustratie van Mevrouw Ja op bed ligt als model ( voor de tekening die Meneer van haar maakt) niet storend dat zij bloot is maar mijn kleinzoon van 5 dacht daar anders over. Voor jongere lezertjes had zij beter iets aan kunnen hebben of een dekentje eroverheen. Al zullen er ook kinderen zijn die hier niet door afgeleid zullen worden.
De cover springt er ook uit. Op de voorzijde een vrolijke Mevrouw Ja en als je het boek omdraait zie je dat de afbeelding doorloopt en daar staat een kleine Meneer Nee, met een vrolijke gele achtergrond.
Mevrouw Ja Meneer Nee is een mooi liefdesverhaal waarbij de tegenstellingen de nodige humor in het verhaal brengen en het einde heel lief is.