Vermakelijk maar meer YA dan volwassen thriller
Holly Jackson is geen onbekende bij de YA thriller lezers.
Haar debuut " moordgids voor lieve meisjes" werd een wereldwijd succes.
Hoewel dit boek ' nog net niet dood' wordt neergezet als haar debuut voor volwassenen vind ik dit toch nog steeds een YA thriller. Een makkelijke vertelwijze, zeer laagdrempelig in taalgebruik en opzet. Een duidelijke tijdspad waarin de layout ook nog eens helpt door de dagen aan te geven voor je verder leest.
Het enige wat anders is denk ik dat de hoofdpersonages ouder zijn. Al zijn ze qua gedrag nog niet allemaal volwassen.
Ik denk dat liefhebbers van haar YA verhalen deze thriller ook met plezier zullen lezen.
Inhoud:
Jet is de dochter van een van de rijkste families in Woodstock, Vermont. Zij is 27 jaar en een type van vrijheid-blijheid, nog geen idee wat ze wil worden of gaat doen. Uitstel gedrag want ze heeft tijd en geld genoeg. Haar broer Luke is getrouwd met haar toenmalige beste vriendin en wil niets liever dan de zaak overnemen van zijn vader.
Op de avond van Halloween komt Jet thuis en wordt bruut (van achteren) aangevallen en drie maal op haar hoofd geraakt. Hierdoor loopt ze onherstelbare hersenschade op en de arts geeft de prognose dat zij nog maar een week te leven zal hebben.
Jet haar zorgeloze leven is plots voorbij en zij is voor het eerst vastberaden. Zij wil koste wat kost de dader vinden. Zij krijgt hierbij steun van haar oude jeugdvriend Billy.
Leeservaring
Zoals gezegd makkelijk leesbaar maar desalniettemin heeft de auteur toch een leuke puzzel gelegd. Zij neemt de tijd om de personages te introduceren maar dit doet niets onder aan het tempo van het verhaal.. Doordat Jet een letterlijke deadline heeft gaat zij zelf op onderzoek uit wat haar van het een naar het ander brengt. Ze krijgt, net als de lezer, steeds meer informatie over haar dader en zelfs nog meer.
Het is een echte who-dunnit en doordat Jet zelf nog lang niet volwassen is of voordoet past dit echt wel bij de YA doelgroep die graag vlotte thrillers leest.
Hier en daar wordt en wel wat gevloekt maar verder zijn er geen explicitie "volwassen' scenes (denkend aan extreem geweld of seks).
Je hoeft ook geen romantiek te verwachten. Jet en Billy kennen elkaar al vanaf hun vijfde en hoewel Billy meer voor Jet voelt, zelfs nadat ze al jaren elkaar uit het oog hadden verloren, is dat kwartje bij Jet nog steeds niet gevallen.
Het einde is wat voorspelbaar, je weet immers dat Jet nog maar zeven dagen heeft, maar voor de rest heeft de auteur een leuk plot in elkaar weten te draaien. Het verhaal is goed afgerond, geen losse eindjes en zoals gezegd het leest zo vlot. Je kan het gewoon niet wegleggen.
Dus als volwassen thriller zou ik het niet willen bestempelen en denk ik dat de auteur hier nog wel wat in moet winnen maar als YA thriller en voor de Holly Jackson fans een must-read
Haar debuut " moordgids voor lieve meisjes" werd een wereldwijd succes.
Inhoud:
Leeservaring