Prima verhaal, goede opbouw en plot, Herfs is gegroeid in zijn werk
'Fatale beslissing' is de tweede thriller van Marcel Herfs met dezelfde hoofdfiguren (rechercheurs Wies Bont en Harry Geers) als zijn thrillerdebuut 'Afslag Susteren'. Voor het verhaal keren we dan ook terug in hun leven en het dorpje Dillen. Maar het verhaal is geen vervolg én dus zeer goed zelfstandig te lezen. Hier en daar wel een terug verwijzing maar niet storend. De auteur is een beeldend verteller die zijn tijd neemt alles goed te omschrijven en beschrijven. Dit zou hier en daar wat minder mogen om de spanningsopbouw uit te breiden maar het is al minder als in zijn debuut. Je merkt dat de auteur groeit in zijn schrijven.
Inhoud: Aan de rand van het ogenschijnlijke rustige dorpje Dillen wordt door een aantal kinderen een gruwelijke ontdekking gedaan. Zij vinden een lichaam in staat van ontbinding. Rechercheurs Wies Bont en Harry Geers worden op de zaak gezet. Als eerste moeten zij achter de identiteit van de dode zien te komen wat gezien de staat van het lichaam niet makkelijk gaat. Aanknopingspunten blijken moeizaam te achterhalen, een volgend slachtoffer duikt op en meerdere verdachten passeren de revue.
Niet alleen de rechercheurs zijn aan het puzzelen geslagen om alle puntjes bij elkaar te brengen ook de lezer gaat mee in het verhaal op zoek naar de dader. Zoals gezegd leest dit boek fijner dan het eerste deel. Wederom nog veel details maar het verzanden hierin wat ik in het vorige boek meer wat had ik nu niet. Het tempo ligt hoger, de gebeurtenissen gaan sneller én (net als in het eerste boek, je blijft vergelijken) klopt het verhaal van begin tot het einde.
Aan de ene kant is het makkelijk te kiezen voor personages en een omgeving die vertrouwd is. Zowel voor de auteur als de lezer. Je kan meer de diepte in gaan met je karakters, als het publiek ze al kent een je kan dan ook het 'kennismakingsrondje' achterwege laten wat het tempo ten goede komt.
In dit verhaal is ook gekozen voor dezelfde hoofdpersonages maar wel subtiel wat verwijzingen naar het verleden/eerste boek. Dit is fijn als je dat boek niet gelezen hebt en maakt je zelfs nieuwsgierig naar het vorige verhaal. Ik ben wel benieuwd ,dat als de auteur wederom een thriller rondom dit duo maakt, hoe hij dan met deze informatie omgaat. Wat ik nogal veel zie in dit soort series dat er in elk verhaal opnieuw wordt verteld wie wie is en dat moet je wel beknopt vertellen maar niet uitkauwen, dat verveeld de lezer. Maar in dit deel is het goed gedoseerd gedaan.
Verder zijn het prima, korte en pakkende hoofdstukken. Allen voorzien van een titel, iets wat ik zelf niet echt nodig vind. Soms is de titel niet zo pakkend. Het taalgebruik is laagdrempelig waardoor het tempo in het verhaal blijft zitten.
Kortom een prettig leesbare thriller, niet nagel-bijtend spannend maar pakkend genoeg om te blijven lezen tot de ontknoping.