Voor start van trilogie maakt het nieuwsgierig genoeg om verder te willen lezen

Quirien van Loon schrijft onder de naam Q al van jongs af aan verhalen. Op haar veertiende bedacht ze de eerste versie van dit verhaal wat nu, herschreven, als haar debuut het levenslicht ziet. Deze avonturenroman is het eerste deel van een trilogie die zal gaan bestaan uit de delen: Skyana, Flynn en Noëlle.

De Beothuk-stam wordt in 1798 door kapitein Christopher Gilbert en zijn bemanning in veiligheid gebracht door hen van Newfoundland naar Ontario te varen. Vanaf daar trekken ze te voet richting de bergen van Minnesota en vestigen zich daar in vier stammen. Eén van de vier stammen, de Kryjura, vestigt zich in een verborgen vallei en wonen daar volledig afgezonderd. Het verhaal start in 2016 als Daniël Roberts met zijn ouders en zusje op vakantie is en hij besluit alleen een hike te doen in de bergen. Hij verdwaald, heeft geen bereik met zijn telefoon en kan dus niet om hulp vragen. Uitgeput stuit hij op deze stam. Hij wordt gevangen genomen en dat is het begin van een bizar avontuur. De stam leeft als in het neolithicum (nieuwe steentijd), als jagers en verzamelaars. Hun leef- en denkwijze staat hemelsbreed af van de manier van het leven in de huidige tijd. Het is een patriarchaat, een maatschappijvorm waarin mannen een dominante rol spelen. De vrouwen hebben letterlijk niets te zeggen. Moeten met het hoofd gebogen de mannen dienen en toestemming vragen voor alles, zelfs om te mogen spreken. Daniël vindt dit onbegrijpelijk en vreselijk zoals de vrouwen worden behandeld. Na een mislukte ontsnappingspoging dwingen de stamleden hem te blijven zodat hij ze niet kan verraden. Hij sluit vriendschap met onder andere Skyana, de dochter van de leider van de stam en samen willen ze de stam hervormen. Dat de vrouwen meer rechten krijgen, de strenge regels en leefwijze veranderen. Ondertussen doet hij zijn best om aansluiting te vinden met de rest van de stam en ze te laten denken dat hij zich in zijn lot schikt maar diep van binnen wil hij maar één ding: terug naar zijn familie.

Wat een heerlijke debuutroman en goede start voor een avonturen-trilogie. Het leest lekker weg. Heeft een prima formaat, de hoofdstukken zijn niet te lang en het taalgebruik is prettig. Geen moeizame woorden en al zijn de namen wat apart zijn ze niet storend. Soms heb je bij fantasie verhalen zeer tongbrekende namen maar dat is hier niet het geval.

De auteur heeft een beeldende vertelstijl, de manier van leven in een stam uit die periode is goed neergezet. Je waant je als het ware lopend tussen de stamleden maar aan de andere kant wordt er in bepaalde stukken wel wat veel letterlijk vertelt waardoor het tempo wat uit het verhaal gaat. Gelukkig wordt dit snel weer hersteld.

De verschillen in de westerse opvattingen van Daniël en de stam komen goed uit de verf. Door het verhaal vanuit twee personen te vertellen ( Skyana en Daniël ) komt dit nog beter tot uiting. Wat mij wel af en toe irriteerde was dat er af en toe een Engelstalige woord werd geuit en verder alles in het Nederlands was. Ook is Daniël voor zijn zestien jaar wel heel volwassen en positief, en eenmaal in de stam lijkt hij nog ouder, maar misschien brengen dat de omstandigheden met zich mee. De karakters die er toe doen worden voldoende uitgediept en ik zou enkele wel beter willen leren kennen dus wie weet in de komende delen?

Midden in het verhaal moeten we afscheid nemen van Skyana, Daniël en de rest maar toch heeft dit eerste deel een mooie afronding.

Mooi verhaal over hoe mensen veranderingen ondergaan ( positief of negatief) en hoe ze zichzelf hierin kunnen schikken (of niet) en over hoe iemand groeit en zichzelf leert kennen.

Meer recensies van Conny Schelvis