Een aanrader die hopelijk veel lezers zal vinden!
Ik ontdekte 'het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan " van deze auteur en was verkocht aan de prettige vertelstijl. Toen ik deze titel voorbij zag komen wist ik dat ik dit ook moest lezen en wat een topper weer!
Mooie thema's, een mix van fantasie en werkelijkheid, knipoog naar personages naar andere boeken en een 'easteregg' naar een Disney tekenfilm. Het is toch knap dat je dat allemaal in een kleine 125 kan vertellen als een warm, ontroerend maar ook heel grappig verhaal.
Complimenten en een dikke aanrader!
Inhoud
Jackson is met zijn ouders en zus vanuit Burundi gevlucht, na het overlijden van zijn oom Joseph, en moet hier een nieuw bestaan opbouwen. De nachtmerries van toen bezoeken hem nog regelmatig en hij doet zijn best om mee te komen op school. Zijn lievelingsjuf heeft heel veel geduld, zelfs om 68 maal dezelfde som uit te leggen én het hem niet kwalijk te nemen als hij weer eens te laat is omdat zijn vader zich verslaapt en Jackson niet heeft geroepen. Op een dag loopt alles in de soep, hij komt te laat, krijgt een straftaak waar na hij niet zo fris de klas weer in komt. Als hij dan voor de klas moet komen krijgt hij kortsluiting in zijn hoofd. Een nachtmerrie op klaarlichte dag en doet iets waardoor het zijn schuld is dat zijn juf in het ziekenhuis terecht komt. Jackson heeft hier heel veel spijt van maar het is zo druk in zijn hoofd dat hij geen sorry kan zeggen. En dat zou wel moeten. Juf Annie stuurt hem naar het hekkenhuis om daar te gaan helpen. Ze zegt dat hij ingesprek moet gaan met meneer Lear en dat het hem zal helpen om sorry te kunnen zeggen.
Jackson gaat naar het hekkenhuis en treft daar bijzonderen mensen aan. Naast meneer Lear is daar een geharnaste ridder, een man in een boom en nog een aantal markante personen. Hij raakt met de mensen aan de praat en leert een wijze les.
"Anders? Iedereen is toch anders? Als iedereen anders is, is anders normaal"
"Trouwens wat is dat precies: gek zijn? Ze zijn gewoon zichzelf. Iedereen is zichzelf"
Leeservaring
Mooie zinnen uit dit verhaal waardoor je meteen een zwak krijgt voor Jackson die de beren op zijn pad moet zien te verslaan.
De manier waarop Jackson wordt ingehaald door zijn verleden, hoe hij moest vluchten en dat nog niet heeft verwerkt is mooi en eenvoudig uitgelegd aan de jonge lezer.
Verder is er nog ruimte gevonden om andere karakters ( de juf maar ook de invalmeester die Jackson buiten school in een heel andere hoedanigheid tegenkomt) goed weg te zetten.
De introductie van de personages uit het hekkenhuis laat je als lezer in het midden wat nu echt is en wat niet maar dat maakt niet uit.
Met kinderlijke onbevangenheid weet de auteur de fantasievolle stukken zo te verweven met de realistische dat je het zichtbaar voor je ziet en je door het verhaal vliegt en hoopt dat alles goed mag komen met Jackson.
Ik hoop dat veel lezers dit boek zullen gaan ontdekken!
Complimenten en een dikke aanrader!
Inhoud
"Anders? Iedereen is toch anders? Als iedereen anders is, is anders normaal"
Leeservaring
Ik hoop dat veel lezers dit boek zullen gaan ontdekken!