Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Deze damsel redt zichzelf

Demi Schoonenberg 30 november 2023 Hebban Recensent

Damsel is geschreven door Evelyn Skye en vertaald door De Vertaalzusjes. Gewoonlijk volgt de film op het boek, maar in dit unieke geval is Skye een samenwerking aangegaan met de filmmakers van Damsel en heeft ze dit boek op het script van Dan Mazeau gebaseerd.

'Damsel is een boek met een personage dat allesbehalve een typische dame in nood is.' – recensent Demi

Het verhaal volgt Elodie, de erfgename van een arm hertogdom die wordt uitgehuwelijkt aan de prins van een ver, welvarend land dat zijn gelijke niet kent. De prins is charmant en aardig, de verbintenis zorgt ervoor dat haar volk nooit meer honger zal lijden en ze zal in Aurea alles krijgen wat haar hartje begeert. Het blijkt inderdaad te mooi om waar te zijn wanneer het duistere geheim van Aurea wordt onthuld en Elodie als kersverse bruid wordt geofferd aan een draak die niets liever wil dan haar verslinden. Lukt het haar om haar lot te veranderen terwijl velen voor haar faalden?

In een ander, ouderwets verhaal zou Elodie niet de hoofdpersoon zijn maar een nevenpersonage, de prijs voor een dappere ridder die haar komt redden uit de klauwen van een monster. Maar in dit verhaal is er niemand die Elodie kan of wil helpen. Ze staat er helemaal alleen voor in de grotten waarin de draak huisvest. Dit gedeelte, waarin Elodie probeert te overleven en haar innerlijke kracht te vinden, is tevens het sterkste: je leeft enorm met haar mee terwijl ze doodsangsten uitstaat en tegelijkertijd er alles aan probeert te doen om terug te keren naar haar zusje, die van niks weet, en de koninklijke familie die haar verraadde.

Zusterschap is een thema dat sterk naar voren komt. Elodie is bij lange na niet het eerste meisje dat is geofferd aan de draak en ze zal niet de laatste zijn. De verwantschap met hen is wat Elodie motiveert van begin tot eind, gecombineerd met haar eigen vastberadenheid en moed.

Het begin van het boek is kort en werkt snel naar het verraad en de daarop volgende actie toe: wat meer uitdieping van de andere personages en hun beweegredenen was prettig geweest. Nu heeft een handvol personages ieder een kort hoofdstuk vanuit hun eigen perspectief gekregen. Dat biedt antwoorden, maar niet genoeg diepgang.

De schrijfstijl van Skye is prettig en rechtdoorzee. Ze beschrijft de actie en bewegingen van Elodie goed en zorgt met de uitgebreid ontwikkelde drakentaal voor een bijzondere draai aan haar boek. In het nawoord blijkt dat Skyes eigen jonge kind de taal heeft ontwikkeld en in de bijlagen kan de taalliefhebber zijn hart ophalen en zelfs de taal leren spreken.

'En toch, zoals met alle verhalen die mensen zichzelf wijsmaken, vind je de waarheid zelden in de eerste versie. Of in de tweede. Of de derde. Nee, de waarheid ligt diep begraven in de verhalenverteller. En pas als zij er klaar voor is, hoe moeilijk dat ook kan zijn, zal de waarheid worden onthuld. De meeste mensen vinden die waarheid nooit.
Dat lukt alleen als je dapper bent.'

Damsel is een boek met een personage dat allesbehalve een typische dame in nood is: Elodie kerft haar eigen lot uit en gebruikt daar al haar vindingrijkheid en moed voor. Het is een pakkend verhaal met voldoende actie en spanning en een twist die het verhaal mooi afrondt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Demi Schoonenberg

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?