Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De lezer komt bedrogen uit

Demi Schoonenberg 24 mei 2024 Hebban Recensent

Sloans leven werd voorgoed veranderd toen gemaskerde mensen het zomerkamp waar ze werkte binnendrongen en alle kampleiders doodden – met Sloan en haar vriendin Cherry als enige overlevenden. De zaak houdt hen nu nog steeds in hun greep. Sloan kan zich bijna niets meer herinneren van de aanval en leunt op Cherry om alle ontbrekende puzzelstukjes in te vullen voor haar – maar klopt haar verslag van de gebeurtenissen wel? En wat is het motief van de mensen achter de aanval, die op één na zelfmoord pleegden na de aanval? Sloan valt in een neerwaartse spiraal naarmate ze meer geobsedeerd raakt door wat er is gebeurd. Wie kan ze vertrouwen en wat is er echt gebeurd tijdens die fatale nacht?

'Het is jammer dat het mysterie rondom de moorden niet de ontknoping en de antwoorden krijgt die het boek – en de lezer – verdient.' – recensent Demi

Toen de maskers kwamen is geschreven door Jennifer Dugan en vertaald door Barbara Lampe. Het boek focust vooral op de psychologische nasleep van de zomerkampmoorden – de aanval zelf wordt bijna niet beschreven. Dat komt vooral door de gaten in Sloans geheugen. Door middel van hypnose en de aanvullingen van Cherry probeert Sloan antwoorden te krijgen, maar het is duidelijk dat iets haar herinneringen blokkeert. De grote vraag door het hele boek heen is hoeveel Cherry verzwijgt voor haar vriendin en waarom.

De twee meisjes hadden een prille, ontluikende zomerliefde tijdens hun korte tijd in het zomerkamp die na de aanval is uitgegroeid tot een vrij ongezonde relatie waarbij ze alleen goed functioneren als ze bij elkaar zijn. Ze zijn onafscheidelijk en struinen samen het internet af voor nieuws over de moorden en wat mensen online over hen schrijven. Trauma is heftig en gaat niet zomaar over door erover te praten, wat algauw blijkt bij Sloan. Ook zijn slachtoffers niet altijd de gezelligste mensen, wat logisch is, al begint het gedrag van Sloan maar ook van Cherry soms te irriteren. Ze vallen telkens weer terug in dezelfde discussies en onzekerheden.

Misverstanden door miscommunicatie komen zo vaak voor tijdens het verhaal dat het al snel als herhaling begint te voelen. Ook is de opbouw in het begin te langzaam, terwijl het tempo tegen het einde van het boek plots in een stroomversnelling terechtkomt. De spanning is eindelijk voelbaar, maar de ontknoping is vervolgens heel abrupt en ongeloofwaardig en laat zo veel losse eindjes achter dat je er een beetje bedrogen uit komt als lezer.

Toen de maskers kwamen is, als je de melodramatische en ongeloofwaardige momenten even achterwege laat, vooral een boek dat gaat over PTSS en traumaverwerking. De auteur schuwt alle lelijke, pijnlijke kantjes hiervan niet en schrijft erover zonder iets te verbloemen. Het is jammer dat het mysterie rondom de moorden niet de ontknoping en de antwoorden krijgt die het boek – en de lezer – verdient.

Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!

Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een onwaar boek' en 'Lees een gevaarlijk boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Demi Schoonenberg

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.