Leuk tussendoortje
'Dangerous Alliance' van Jennieke Cohen is geïnspireerd door de boeken van Jane Austen. Niet alleen de auteur is een groot fan van haar, maar het hoofdpersonage in dit boek, Vicky, ook. Het boek speelt zich af in begin negentiende eeuw en door een samenloop van omstandigheden moet Vicky voor het einde van het seizoen een echtgenoot vinden - iets wat ze eigenlijk helemaal niet wil. Bovendien loopt er iemand rond die haar probeert te vermoorden.
De allereerste bladzijde in het boek introduceert Vicky die een hek staat te repareren in een broek. Meteen zet deze passage heel goed neer wat voor persoon Vicky is: ondanks haar upperclass status vindt ze het niet erg om haar handen vies te maken. Ze is koppig en heeft een eigen wil die niet helemaal past bij haar klasse en bij het feit dat ze een vrouw is en dus weinig opties in het leven heeft.
Al snel blijkt dat Vicky echter niet het enige perspectief is in dit boek: Tom, haar jeugdvriend die jarenlang in het buitenland is verbleven en net pas een tijdje terug in Engeland is, heeft ook een perspectief in het boek. Hierdoor krijgt de lezer ook een blik in het leven van de upperclass man, die veel meer vrijheid en opties had dan de vrouw.
Het is jammer dat er geen perspectieven van de armere klassen in de samenleving zijn, maar die zouden ook niet relevant zijn geweest bij het verhaal in dit boek. Het verhaal is meer romantiek met een vleugje spanning dan een commentaar op hoe bar de samenleving in elkaar stak voor veel mensen. Wel wordt er af en toe naar gehint, zoals Vicky's afschuw op het feit dat één personage familie slaven heeft in Amerika, maar dit zijn vluchtige momenten en hadden best meer uitgewerkt mogen worden. Dit mag dan wel een verhaal zijn gericht op een jongvolwassen publiek, maar die kunnen deze onderwerpen heus wel aan en snakken soms zelfs naar meer diepgang in YA-verhalen die verdrinken in de romantiek.
Wat de romantiek betreft: het is allemaal vrij voorspelbaar en weinig vernieuwend, en eigenlijk ook het minst interessante aan dit boek. Het interessantste voor mij persoonlijk was de tijd waarin het verhaal zich afspeelde en de beloofde spanning die in het boek zou zitten. Wie is de man die Vicky probeert te vermoorden? Is zij echt het doelwit, of haar familie in het algemeen? En waarom dan? Op die vragen komen op het einde van het boek in rap tempo antwoorden en volgt er een melodramatische - en opnieuw voorspelbare - ontknoping.
Elk hoofdstuk begint met een quote uit één van Jane Austens verhalen. Deze quote spiegelt de toon en inhoud van het hoofdstuk dat volgt en ze zijn daardoor heel goed uitgekozen en geven het boek echt een Austen-tintje. Af en toe verwijst Vicky direct naar een personage uit een Austen-verhaal - een beetje: 'wat zou Elizabeth Bennet doen?'. Deze verwijzingen zijn leuk als je bekend bent met Austens werk, en anders is het ook niet erg als je dat niet bent.
Het is jammer dat er niet meer diepgang en spanning in het verhaal zit. Het is interessant en verfrissend dat een thema als huiselijk geweld wordt aangekaart in dit boek en dat dit wordt erkend en niet weggewoven als 'het lot van een vrouw' of iets dergelijks. Het wordt serieus genomen en het slachtoffer reageert op een heel realistische manier op wat haar is aangedaan. Toch had hier ook meer tijd aan mogen worden besteed, maar dan was het boek wellicht te dik geworden. En bovendien belooft de vrolijke, roze cover al dat het een 'Austentacious Romance' is en niet een 'Austentacious Social Commentary'. Daar kan je het boek niets van verwijten.
Al met al is Dangerous Alliance een fijn en leuk boek om even als 'tussendoortje' te lezen. Het is echt leuk geschreven en ik heb er met plezier in gelezen, maar ik had toch meer spanning en diepgang aan de ene kant en minder voorspelbaarheid aan de andere kant verwacht. Als je je boek als 'Austentacious' promoot valt bijna al te verwachten dat het niet kan tippen aan Austens boeken en dat is ook hier het geval. Desondanks is Dangerous Alliance een leuk boek als tussendoortje, maar verwacht niet te veel diepgang of verrassingen.