Demi Schoonenberg Hebban Recensent

De Academie is het tweede boek van Astrid Boonstoppel (1983) die met haar eerste boek, Dit is hoe het ging, de Jonge Jury Debuutprijs 2020 won en op de shortlist kwam voor de Hebban Debuutprijs 2019. De Academie gaat over de Recourt Academie voor meisjes, een opleiding die zonder uitzondering zeer succesvolle alumni aflevert. Niemand weet echter wat er tijdens zo’n academiejaar gebeurt. Wanneer de ambitieuze Em wordt toegelaten tot de zeer exclusieve opleiding kan ze niet wachten om te studeren onder haar idool Isabella, die samen met haar rijke man Frédéric de school runt. Dan worden er enkele geheimen blootgelegd die alles in haar leven zouden kunnen veranderen...

Er zijn drie perspectieven in dit boek: dat van Em, de belangrijkste stem; dat van Isabella, waarin ze uitlegt hoe ze is geworden wie ze is; en dat van een mysterieus persoon, wiens korte hoofdstukjes schuingedrukt geschreven staan. Vooral deze laatste persoon zorgt voor de meeste spanning en de grootste vraag in dit boek: wie is dit en waarom zit ze in de situatie waarin ze nu zit?

Er zijn nog veel meer vragen die dit boek bij de lezer oproept. Hoe komt het dat álle alumni van de Academie zo succesvol zijn? Wat leren ze precies tijdens hun academiejaar? En wat voor geheimen schuilen er in het prachtige pand waar de Academie zich in bevindt? Langzaam maar zeker ontvouwt het verhaal zich en komt de lezer samen met hoofdpersoon Em steeds meer te weten over de opleiding. Op alle vragen komt een antwoord en het fijne is dat het allemaal geloofwaardig genoeg blijft dat het bijna echt zou kunnen gebeuren.

De personages in het boek blijven ietwat oppervlakkig, met Isabella veruit als de meest interessante figuur in het boek. Zij komt uit een simpel milieu en heeft zich opgewerkt tot de invloedrijke vrouw van een machtige man. Em is als hoofdpersoon prima: zij is de nieuwkomer die onverwacht midden in een groot geheim terechtkomt, maar verder krijg je niet echt een klik met haar. Dat is voor dit verhaal ook niet nodig, want de geheimen en intriges zijn het belangrijkst en interessantst.

De Academie is een intrigerend boek dat je aandacht goed weet vast te houden. Het einde is ietwat abrupt, zeker omdat er als afsluiter een kort fragment van Boonstoppels andere boek zit en je dus eerder klaar bent dan verwacht, al zorgt dat er ook voor dat je benieuwd raakt naar meer van Boonstoppels werk. Als je al twijfelt of een YA-thriller van eigen bodem net zo pakkend kan zijn als een vertaald boek, is De Academie een mooi bewijs dat het wel degelijk mogelijk is.

Reacties op: Een intrigerende YA van eigen bodem

234
De Academie - Astrid Boonstoppel
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners