Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een onconventionele familie met een kloppend hart

Demi Schoonenberg 16 november 2023 Hebban Recensent
Het ondenkbare is gebeurd: de mensheid is volledig uitgestorven en de robots hebben de wereld overgenomen… Maar in een afgelegen bos in wat vroeger Amerika was, blijkt toch een laatste mens te wonen: Victor, een jonge uitvinder die is opgevoed door een robot genaamd Gio. Samen met zijn zelf gerepareerde vrienden zuster Ratched (een sociopathische robot met een heel droge humor) en Rambo (een stofzuigerrobotje met een hart van goud) leidt Victor een simpel, maar fijn bestaan in het bos. Op een dag vinden ze echter een bijna vergane robot die ze Hap noemen – Victor besluit hem te repareren ondanks zijn agressieve gedrag en zet daarmee een serie gebeurtenissen in gang die Victors leventje volledig en voorgoed op zijn kop zetten.

Het boomhuis in het bos is het derde naar Nederlands vertaalde boek van TJ Klune (1982) en is vertaald door Anneke Bok. Klunes humor en toegankelijke schrijfstijl zorgen ervoor dat je meteen in het verhaal wordt gezogen en om de bonte personages gaat geven. Vooral zuster Ratched is een fantastisch personage – bijna al haar dialogen zijn oneliners waar je om moet lachen. Ook Rambo is een leuke robot door zijn naïviteit en zijn aandoenlijke vrolijkheid.

De verhaalopbouw is vrij standaard: het begint met een proloog, en vervolgens volgt het grotendeels de lijnen van een typisch reisverhaal; je begint op de ene plek, hebt in het middenstuk de reis, en dan vervolgens de eindbestemming. Deze structuur is wel heel effectief. De personages maken niet alleen fysiek een reis door, maar groeien als personen (en menselijke robots) ook enorm. Victor trekt voor het eerst de wereld in en ontdekt door schade en schande hoe de wereld nu werkt, zonder goed geweten te hebben hoe de wereld überhaupt eerst was.

Klune laat, net als in zijn andere boeken, de familiedynamiek tussen de personages heel mooi naar voren komen. ‘Found family’ is een term die je bij al zijn boeken wel terugvindt; de personages in zijn boeken zijn misschien niet gerelateerd aan elkaar, maar ze hebben elkaar wel gevonden en gekozen als familie. Ook andere thema’s zoals wat het betekent om mens te zijn en duurzaamheid zijn ook goed door de verhaallijn heen gevlochten. Misschien dat het niet zo realistisch is dat de aarde ooit zal worden overgenomen door robots, maar de kans dat we de wereld om ons heen ooit zullen vernietigen is wel degelijk daar.

Het boomhuis in het bos is een heel vermakelijk boek dankzij alle oneliners, de goed uitgewerkte thema's die je aan het denken zetten en de fijne familiedynamiek tussen de personages. Het verhaal is vrij standaard en voorspelbaar, mede doordat het boek gebaseerd is op Pinokkio, maar dat doet niet te veel af aan het leesplezier.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Demi Schoonenberg

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?