Intriges in decadent NY

Elbert Grift Elbert Grift
27 mrt 2023

Nick vestigt zich in West Egg een deel van de stad New York en naast hem woont de mysterieuze en puissant rijke Jay Gatsby, een bijzondere kerel die zijn huis leent voor de upperclass in NY, het speelt zich af in de zgn. roaring twenties.
Aan de andere kant van de wijk woont zijn achternicht Daisy die getrouwd is met Tom Buchanan, ook een vermogend man;
Zodra Nick daar op uitnodiging voet over de vloer zet komt hij Jordan tegen een sportieve vriendin die voornamelijk optrekt met de Buchanans en waar hij verliefd op wordt, maar dit zet niet echt door ; Nick komt in een wereld terecht die vaak onverschillig en liefdeloos lijkt en waar zijn buurman ook deel van uitmaakt, de wijk barst van de intriges, de spanning loopt langzaam op tot een plot, die zachtjes gezegd onverwacht was.

Ik las van een criticaster dat het een soapverhaal was, maar dan denk ik toch al gauw aan in elkaar geflanste pulp, dit boek houdt je vast met zijn bloemrijke taal en is met een vakkundige hand geschreven, dat merk je aan alles, zeker genoten van deze klassieker.

Meer recensies van Elbert Grift