Advertentie
    Eline Huls Hebban Recensent

Andy Weir werd op 15-jarige leeftijd aangenomen bij een Amerikaans laboratorium. Hij heeft een passie voor de wetenschap en in het bijzonder voor de ruimtevaart. Dat is terug te zien in zijn boeken. Zijn debuut Mars werd in 2012 uitgegeven en is inmiddels verfilmd. Project Hail Mary is zijn meest recente boek. Ook dit keer speelt de ruimtevaart een belangrijke rol.

Ryland Grace heeft geen idee wie hij is of waar hij is. Hij weet alleen dat zijn gezelschap, bestaande uit een vrouw en een man, niet meer in leven is. Hij gaat op onderzoek uit en langzaam maar zeker komt uit tot de ontdekking dat hij zich in elk geval niet meer op aarde bevindt.

Wat volgt is een combinatie van nog meer onderzoek en flashbacks. Voor de lezer en voor Ryland zelf wordt het steeds duidelijker waarom hij zich in de ruimte bevindt. Terwijl Ryland zijn best doet om zijn opdracht uit te voeren in de hoop de mensheid en planeet Aarde te redden, laten de flashbacks zien hoe alles tot stand is gekomen. Het is ook een mooie manier van Weir om de lezer op soepele wijze wat extra achtergrondinformatie te geven. Als lezer wil je uiteraard ook meer weten. Dat creëert een band tussen lezer en Ryland.

Weir heeft een passie voor de wetenschap en dat is duidelijk te merken. Er wordt veel gestrooid met wetenschappelijke termen en theorieën. Daar moet je van houden, maar echt storend is het niet. Het is zo beschreven dat het in het begin echt onderdeel is van het verhaal. Daarnaast weten de personages er met zo’n enthousiasme over te praten dat dat overslaat op de lezer. Bovendien is het geheel erg soepel geschreven. Korte en langere zinnen wisselen elkaar af en de humor zorgt ervoor dat het erg toegankelijk blijft.

Ryland heeft zich er al bij neer gelegd dat hij nooit meer een levend wezen zal zien, maar niets lijkt minder waar. De ruimte is misschien toch minder eenzaam dan gedacht. Dit geeft een interessante wending aan het verhaal en geeft ruimte voor interessante scènes. Die ruimte wordt volop benut en zorgt meteen weer voor een extra gelaagdheid in het verhaal.

De personages zijn allemaal erg goed uitgewerkt. Zonder al te veel gebruik te maken van stereotypes weet Weir alle personages tot leven te brengen. Ook de personages die slechts korte tijd in beeld zijn krijgen de aandacht die ze verdienen. Daarnaast wordt erg veel aandacht besteed aan de omgeving. Dit zorgt ervoor dat de lezer zich een beeld kan vormen en deze daadwerkelijk voor zich kan zien.

Al met al is Project Hail Mary een indrukwekkend boek. Weir weet veel emotie aan te brengen bij zijn personages en weet ervoor te zorgen dat de lezers meeleven. Spanning, liefde, verdriet en angst: het komt allemaal voorbij.

Reacties op: Fantastisch avontuur vol emotie

65
Project Hail Mary - Andy Weir
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken