Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Slot fantasy tweeluik opent poort naar verbeelding

Eline van der Boog 23 mei 2024 Hebban Recensent
In Voorbij de val van Tom Rijpert wordt het avontuur van Kobold en zijn reisgenoten direct hervat. Hierdoor wordt de lezer moeiteloos meegesleurd in de draaikolk van gebeurtenissen die elkaar opvolgen in dit tweede deel van duologie De Zeven Sleutels. Het reisgezelschap heeft sinds Het pad van de Roverkoning twee van de zeven poorten geopend, maar de schat is nog ver weg. Moira is gevangen in het labyrint van de Poort van Wat Was waar ze gedwongen wordt pijnlijke herinneringen op te halen. Herinneringen die alleen maar meer vragen oproepen. De geheimen van de reizigers zetten bovendien de toch al gespannen verhoudingen in de groep steeds meer op scherp. De leugens, twijfels en voorspellende boodschappen geven genoeg zuurstof om de onderlinge strijd tussen de reisgenoten verder aan te wakkeren. Wanneer een van de reizigers spoorloos verdwijnt, groeit de onzekerheid of het reisgenootschap de veelbelovende queeste wel tot een goed einde kan brengen.

Wie is te vertrouwen en wie is uit op eigen gewin? Welke informatie brengt de groep een poort verder en wat brengt het reisgenootschap een stap dichter bij de ondergang? Rijpert weet deze vragen in het tweede deel van zijn fantasy tweeluik overtuigend in stand te houden. Waar Het pad van de Roverkoning een lange introductie had met weloverwogen, wisselende vertelperspectieven, focust Voorbij de val zich gelijk op de actie van het avontuur. Dit zorgt voor flink wat vaart in het verhaal die nergens gehaast voelt, maar waardoor de lezer soms toch wat overweldigd wordt. Aan de hand van flashbacks en flashforwards speelt Rijpert opnieuw met de tijd – herinneringen worden opgediept, geheimen komen aan het licht en de wendingen van de plot dwingen de personages om hun ware aard te tonen. Aangezien er in dit tweede deel veel gebeurt, is het knap dat geen scene overbodig voelt.

Naarmate geheimen van de leden van het reisgenootschap steeds meer worden ontleed, rijst de vraag of de schat van de Roverkoning het wel waard is om deze met gevaar voor eigen leven achterna te jagen. Het verhaal duikt daarbij dieper in de verschillende innerlijke drijfveren van de reizigers: ‘Hij zou het precies zo vertellen als hij het had beleefd. Het pijnlijke, het lelijke… het mooiste.’ Hun angsten, verlangens en trauma’s worden aan de hand van intrigerende achtergrondverhalen verder uitgesponnen. Thema’s als liefde, familie en gerechtigheid openen voor de lezer de poort naar sterk uitgewerkte bijverhalen die allemaal bijdragen aan het overkoepelende verhaal. Desondanks schuilt de magie van Voorbij de val niet in het grote verhaal, maar juist in de ontwikkeling van het reisgenootschap en de kracht van de bij- en achtergrondverhalen die gaandeweg naar een slot toewerken die jonge, maar ook oudere lezers voldoening zal geven. De Zeven sleutels is een aanrader voor liefhebbers van fantasy die zwaardere thema’s, een flinke dosis spanning en avontuur én een einde dat nog genoeg aan de verbeelding overlaat, niet schuwen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?