In een wereld die zo duister en complex is, bestaat zelden een volledig afgerond antwoord
Winterland is het eerste deel in de serie rond Martin Juncker en Signe Kristiansen. Door een misstap is Martin Juncker gedwongen om een andere functie op te nemen. Hij belandt in een klein politiebureau met 2 nieuw aangeworven aspirant agenten. Hij dient er vooral de problemen in het asielzoekerscentrum op te nemen en de zichtbaarheid van de politie te benadrukken. Het loopt echter snel anders wanneer hij opgeroepen wordt naar een huis waar een lichaam aangetroffen wordt. De echtgenote van de vermoorde is niet aanwezig en de omstandigheden zijn uiterst vreemd. Wanneer Juncker daarna ook nog te maken krijgt met een brand in het asielzoekerscentrum, is de chaos compleet. Op hetzelfde moment beleeft Signe ook een nachtmerrie. Een bom is ontploft op de kerstmarkt en er zijn heel wat slachtoffers te betreuren. Wie verantwoordelijk is voor de aanslag is onduidelijk. Beide rechercheurs worden tot het uiterste op de proef gesteld.
Winterland heeft enkele zware maatschappelijke thema’s die aangekaart worden en bevat bovendien wel wat politieke onderwerpen. Deze worden wel uitgelegd, maar af en toe is het toch een klein beetje teveel van het goede en wordt de vaart op die manier wel wat uit het verhaal gehaald. Het boek is echter intrigerend op verscheidene fronten en leest daarom wel zeer vlot. Er is een mooie afwisseling tussen de zaken van Juncker en Signe en naderhand is er ook een verbondenheid tussen de zaken van beide personages. De winterse setting wordt duidelijk weergegeven en het boek voelt daardoor echt aan als een Scandinavische thriller. Het verhaal heeft me aangenaam verrast en hoewel het voor mij een beetje voelt als een open einde, ben ik meer dan benieuwd naar het tweede deel. Het einde past wel bij de toon van het verhaal. In een wereld die zo duister en complex is, bestaat immers zelden een volledig afgerond antwoord. Dat is exact wat winterland is en waarin ik me kan vinden voor dit verhaal. Een goede start van deze reeks! Ik geef het boek graag 4 sterren.