Heerlijk lezen. Kleine wonderen.
'Elke dag is een geschenk. Open het, gooi het niet weg.'
Een mooi boek met heerlijke verhalen, die stuk voor stuk bestaan uit kleine wonderen. Ze lijken alledaags, en dat zijn ze in feite ook, maar niet iedereen is zich ervan bewust. Ze zetten aan tot nadenken, laten je beseffen hoe je situaties, of mensen anders kunt benaderen dan de meeste mensen zonder nadenken doen, waardoor je je beter kunt gaan voelen.
Xenakis is een Griekse ondernemer die zich ook bezighoudt met persoonlijke ontwikkeling. In Het simpelste geschenk heeft hij stukjes verzameld uit zijn eigen leven , met zijn eigen ervaringen. De beschreven situaties en ontmoetingen weerspiegelen het leven, maar in veel gevallen het leven zoals het in dit land is, met de mentaliteit van de Grieken. Kan juist een Griek een boek als dit schrijven?
‘Ik adoreer dit land. Ik houd van deze mensen. Grieken heten ze. En ze hebben een groot hart.'
Veel situaties in de verhalen zijn herkenbaar, maar door de vaak verrassende manieren die Xenakis aanreikt om ermee om te gaan, krijg je een heel ander kijk erop en wordt alles anders.
Het is heel persoonlijk welke van de tips voor jou bruikbaar zijn. Veel stukjes zijn heel inspirerend, die geven mij veel rust. Andere vind ik een beetje te belerend, onwaarschijnlijk zelfs, en een enkel verhaaltje vond ik onsamenhangend. Het kan me hier en daar wel even als wel heel erg positieverig overvallen, ook ben ik het inhoudelijk niet altijd met Xenakis eens. Maar iedereen kan eruit halen wat voor ieder persoonlijk belangrijk is. Wat je triggert, is meestal ook precies dat wat je nodig hebt, wat levenshouding bergopwaarts kan laten gaan, zoal Xenakis het zelf omschrijft.
'(…) dat je van voedsel geniet zolang het zich in je mond bevindt. daarom moet je er goed op kauwen. eenmaal ingeslikt is het weg, foetsie. zo is het leven ook.'
Een van de verhaaltjes heeft de titel Het wonderenschrift, net als de ondertitel van de oorspronkelijke Griekse uitgave. Gek genoeg staat dit ergens halverwege in het boek; het zou juist een prima openingshoofdstuk kunnen zijn.
Xenakis schreef dit boek in 2018. Na het grote succes dat het in Griekenland had, heeft hij al een vervolg uitgegeven. Met dagelijkse verhaaltjes op Facebook gaat hij nog steeds door met schrijven, ook plaatst hij korte filmpjes. Het is fijn om naar Xenakis te luisteren, in plaats van alleen te lezen wat hij geschreven heeft. Zijn stem, mimiek en intonatie hebben zeker toegevoegde waarde. Ik kan me voorstellen dat hij een veelgevraagd spreker is in Griekenland.
Elk verhaal heeft een quote, die opvallend middenin staat. Het is logisch dat het de bedoeling is ze opvallen, maar ze staan wel in een schreeuwend grote letter tussen de tekst, veel te groot naar mijn smaak. Xenakis sluit altijd af met korte zin in cursief die een laatste verzuchting over de essentie van het verhaal bevat.
'Het simpelste geschenk' is een fijn boekje om elke dag een paar verhaaltjes uit te lezen.
Το δώρο. Ένα τετράδιο θαυμάτων.
Het geschenk. Εen wonderenschrift