Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

mysterieuze fictie in Franse sferen

Erna 14 mei 2022
Mary Lou Longworth is geboren in Canada. Ze verhuisde in 1997 naar Aix-en-Provence in Frankrijk. Ze publiceert in Amerikaanse en Britse tijdschriften en kranten over deze stad en de regio. Haar misdaadserie Provençaalse mysteries speelt zich in deze regio af.
Documentaire maker en edelman Etienne de Brémont valt uit het raam van het oude en onbewoonde familiekasteel. In het plaatsje wordt er volop gespeculeerd, is het een ongeluk of een wanhoopsdaad of werd Etienne vermoord?
Onderzoeksrechter Antoine Verlaque onderzoekt de zaak en vermoed dat er sprake is van moord. Hij vraagt zijn ex vriendin de docent rechtsgeschiedenis Marine Bonnet ten hulp. Zij kent de familie goed uit haar kindertijd. Dan sterft er op dezelfde plek weer iemand. Nu is er duidelijk sprake van moord. Het onderzoek begint met het afstrepen van verdachten, en dat zijn er heel wat.
De cover is idyllisch. Het kasteel met op de voorgrond de paarse lavendel. Een prachtig Frans tafereeltje, mooi passend bij de omgeving waar het verhaal zich afspeelt.
Het verhaal is duidelijk een eerste deel van een reeks. Er worden veel karakters geïntroduceerd. De hoofdpersonages Antoine Verlaque en Marine Bonnet krijgen direct body. Verlaque is de knappe man, goed opgeleid, intelligent, bereisd, wat flirterig en verwaand. Bonnet sympathiek, intelligent en nuchter. Er is ook veel aandacht voor de omgeving waarin dit verhaal zich afspeelt. Niet alleen de natuur, de gebouwen maar ook de mensen met hun gewoonten en gebruiken worden uitgebreid beschreven. Het is duidelijk dat de auteur hiermee heel goed bekend is.
Het verhaal begint met een proloog en een eerste hoofdstuk waarin de tijd en plaats aangeduid worden, hiermee is de setting gegeven. De zesentwintig volgende hoofdstukken zijn alleen genummerd. Het taalgebruik is makkelijk en alles is op een soepele gedetailleerde manier beschreven.
Doordat er veel personages geïntroduceerd worden en vrij uitgebreid beschreven worden en de omgeving ook uitgebreid en tot in detail geschilderd wordt verdwijnt het verhaal soms iets naar de achtergrond. Toch is het een fijn verhaal om te lezen, met een beetje nostalgie, mysterie en spanning.
Een heel fijn eerste deel van een nieuwe reeks dat smaakt naar meer.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Erna