Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

indrukwekkend debuut

Erna 29 mei 2022
Herman Kruijssen, een Nederlander die in WO1 vocht aan de zijde van de Duitsers voelt zich na de oorlog nog wat doelloos. Hij is eigenlijk de oorlog ingestuurd door zijn vader. Hij gaat zwerven door Europa, thuis heeft hij niets te zoeken. Uiteindelijk belandt hij in 1929 in Spanje, is erg ziek. Hij wordt gevonden door Vicente Urias die hem mee naar zijn landgoed neemt. Er ontstaat een hechte vriendschap en Herman wordt opgenomen in de familie. Herman is van goede komaf en bemiddeld en koopt een vervallen landgoed , Alquera del Moro, in Spanje. Hij knapt het op met hulp van lokale arbeiders, waarmee hij een goed contact heeft. Omdat hij wars is van alle ideologieën die er zijn komt hij klem te zitten tussen de verschillende belanghebbenden. Vooral de kerk en grootgrondbezitters snappen hem niet.
Dan breekt de Spaanse burgeroorlog uit op 17 juli 1936 ( tot 1 april 1939) Grootgrondbezitters worden verjaagd en soms vermoord. De verarmde bevolking is in opstand gekomen en pikt het niet langer. Verschillende belangen en stromingen strijden. Het fascisme, nationalisme, republikeinen, marxisme, communisme alles is in strijd met elkaar.
Herman heeft het moeilijk met de situatie, hij moet partij kiezen, maar raakt ongewild toch weer betrokken bij de oorlog. Dat hij tijdens de oorlog zijn grote liefde Beatrijs ontmoet, trouwt en een kind krijgt maakt het niet makkelijker. Waar moet hij voor kiezen? Het verleden gaat hem parten spelen, het verlies van zijn moeder en het schuldgevoel daar over, de gebeurtenissen in de oorlog.
Als dan ook nog de Tweede Wereldoorlog uitbreekt is de chaos compleet.

De cover is vrij vaag, een beetje mistig en loopt door naar de achterflap. De afbeelding van het landhuis geeft mooi de setting van het verhaal weer. Geen opvallende cover, maar wel erg sfeervol en mooi.
Een prachtig debuut van Mark Stokmans. De combinatie van een fictief verhaal in een historische setting laten alles heel realistisch overkomen. Een mooi familieverhaal waarin verstand en gevoel strijden. Heel beeldend beschreven met veel details. Het verhaal raakt je als lezer mede doordat er dagboekfragmenten van Herman en brieven van Beatrijs aan haar familie in opgenomen zijn. Hierdoor heb je het gevoel dat de personages extra tot leven komen en krijgen de karakters steeds meer diepte.
Het taalgebruik is mooi, er worden veel metaforen gebruikt waardoor je direct snapt wat de auteur bedoeld. De vele Spaanse woorden maken het vooral in het begin wat lastig. Dan blijkt er een woordenlijst achterin te staan, maar voor een e-book lezer is dat dan niet zichtbaar en duidelijk. Misschien een tip voor een volgende druk om het voorin te zetten.
Een boek dat je eigenlijk in één ruk uit wilt lezen, maar waarbij je af ten toe een pauze neemt om alles op je in te laten werken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Erna