beklemming in de sneeuw
Met dank aan Uitgeverij Ambo Anthos voor het recensie exemplaar.
De cover van het boek blijkt al snel prima bij het boek te passen. De tocht naar de plek waar alles zich afspeelt wordt daarop afgebeeld, ze gaan met een gondelkabelbaan naar het resort op de berg.
Milla ontvangt een uitnodiging van Curtis voor een reünie in de Franse Alpen met vier vrienden uit het snowboard circuit van 10 jaar geleden. Ze komen bij elkaar op de plek waar ze elkaar 10 jaar geleden voor het laatst zagen, voor ze destijds onder dramatische omstandigheden uit elkaar gingen. Al snel blijkt dat geen van hen de reünie georganiseerd heeft, maar iemand anders die er een bedoeling mee heeft.
10 jaar geleden is Saskia verdwenen, haar broer Curtis was in coma. Is ze verdwenen of overleden? Curtis blijkt veroordeeld te zijn voor het overlijden van zijn zus. Was het een ongeluk of was het opzet?
Het ressort blijkt verlaten te zijn. Er gebeuren vreemde dingen, telefoons en laptops verdwijnen, ze zitten opgesloten en geïsoleerd op de berg. Er worden psychologische spelletjes met hen gespeeld. Wie zit daar achter? Is het een van hen of is er iemand anders. Is Saskia wel overleden?
Herinneringen komen boven aan de ambities, de grote onderlinge concurrentie, de gemene trucjes en de relaties tussen de snowboarders. Dat broeit nu nog steeds.
Het verhaal wordt verteld vanuit Milla en speelt zich af in twee perioden: 10 jaar geleden en het heden. De karakters van alle personages zowel die in het heden als die uit het verleden worden in scherpe lijnen geschetst met hun eigen trekjes en eigenschappen, en daarmee ken je hen eigenlijk direct vrij goed. Dat is echt heel knap gedaan.
Het is geschreven in de ik-vorm en toch leest het alsof je er als lezer bij bent en niet een toeschouwer bent.
De gebeurtenissen volgen elkaar steeds sneller op en ontdek je wie achter deze actie zit en waarom.
Het is een spannende thriller en toch mis ik iets. Ik werd niet meegezogen in het verhaal, voelde de beklemming en angst niet. Een beetje te afstandelijk en te weinig emotioneel geschreven. Maar wel een heerlijk boek om te lezen. Ik waardeer het met 4 sterren.