De geschiedenis van doven en slechthorenden komt tot leven

Floor Flawless Floor Flawless
8 mrt 2021

Voor de niet-kenners van de geschiedenis van doven en slechthorenden en het voormalig Instituut voor Doofstommen een interessant en leerzaam boek.

Voor de kenners zoals ik daarentegen een feest van herkenning. Ikzelf ben eenzijdig doof en heb een dove zus. Zijzelf heeft haar schooltijd doorgebracht op het Guyot in Haren (het instituut is in de jaren 80 verplaatst van Groningen naar Haren). Ikzelf heb als peuter op de peuterspeelzaal voor doven en slechthorenden gezeten, ook onderdeel van Guyot.

Dit boek voert je terug naar het eind van de negentiende eeuw en volgt het levensverhaal van Hilletje Peen. Gebaseerd op het zusje van de overgrootvader van de auteur.

Ook heb je een tweede verhaallijn dat zich afspeelt in het heden. Hier volg je Jenny die door haar speurtocht met haar metaaldetector stuit op stoffelijk overschot van een persoon op het terrein van het voormalig Instituut voor Doofstommen. Ik hoop dat Jenny in de andere delen van de trilogie ook een rol speelt, want haar aandeel in het boek was vrij summier. Misschien dat we haar in de vervolgdelen beter leren kennen.

Meer recensies van Floor Flawless