De wereld van Nederlandse dove jongeren in een notendop

Floor Flawless 28 december 2025
Dit boek straalt een en al liefdevolle warmte en respect uit voor de dovenwereld. Caja Cazemier en Martine Letterie hebben heel erg hun best gedaan om het verhaal op een respectvolle en realistische manier neer te zetten. Je voelt door het verhaal heen dat ze vooraf gedegen onderzoek hebben gepleegd en zich echt hebben verdiept in de wereld van doven.

De verhalen van Freek en Sterren laten aan de ene kant verschillen zien: hoe er vroeger werd omgegaan met doven en hun beperking en hoe dat tegenwoordig gaat. Daarnaast komt ook het verschil tussen uit een doof gezin of uit een horend gezin komen aan bod. Maar er zijn ook gelijkenissen: ze worstelen allebei als puber met hun identiteit en in welke wereld ze thuis horen; de horende wereld, de dovenwereld, of misschien toch een beetje van beide. En die worsteling met identiteit geldt voor elke puber, ongeacht of je wel of geen beperking hebt, dus dat brengt een stuk herkenning voor de jonge lezer.

Wat ik tof gedaan vond is dat Freek als volwassene terug te zien is in de tijdlijn van Sterre en doordat hij zelf ook opstandig is geweest er goed voor Sterre kan zijn. Die kleine verbinding van de personages uit de verschillende tijdlijnen maakte het cirkeltje op een fijne manier rond.

Geschikt voor kinderen (en volwassenen!) vanaf 10 jaar.

Meer recensies van Floor Flawless