Geloof, tradities en gewoonten
Een tijdje terug zag ik een post van Ilona over dit boek. En mijn oog viel direct op de titel ‘Houten vogeltje’. De indringende flaptekst en de mooie cover, die auteur Reem zelf tekent, zorgden voor leesgierigheid.
En direct ook met Ilona gesproken of we Reem niet zouden uitnodigen voor onze online boekbesprekingen “Auteur te gast”. Zo gezegd zo gedaan en Reem was enthousiast om mee te doen.
De bespreking van het boek was met 7 enthousiaste lezers die allen op hun beurt hadden genoten van het boek. Mijn wens om meer te leren over de Iraakse cultuur werd vervuld. En het was ook leerzaam om Reem hierover te horen vertellen.
Het boek handelt over Amir, een jonge man tijdens de Iraakse revolutie eind jaren vijftig van de vorige eeuw. Een man die tegendraads is en strijd tegen geloof, tradities en gewoonten van zijn familie, lees zijn vader. Als hij dan ook nog eens verliefd wordt op een christelijke vrouw Renée, heb je de poppen aan t dansen.
“Toen ik haar voor het eerst zag, leek de tijd stil te staan. Nu voelt het alsof er sindsdien geen enkel moment van mijn leven echt is geweest.”
Toen ik het boek uit had, had ik nog graag meer gelezen over Amirs leven. En was ik benieuwd naar het ontstaan van dit verhaal. Reem vertelde ons erover in de boekbespreking, deels op basis van ware gebeurtenissen en deels fictie.
Ik genoot van de schrijfstijl van Reem die ervoor zorgde dat ik me echt in die tijd waande, me heel goed kon verplaatsen in de personages en naast de indringende gebeurtenissen ook geregeld met een lach op mijn gezicht genoot van het boek.
Ik ga zeker ook haar eerste boek lezen, onzuiver water. En ik ben blij te hebben gehoord dat een derde boek in de maak is.