Advertentie

Soms is de werkelijkheid ongeloofwaardiger dan fictie ooit zou kunnen zijn, is een veel gehoorde uitspraak. Dat is precies het gevoel dat je bekruipt naar het lezen van Hello honey are you there?, het debuut van Elly van Driel.

Het is het op waarheid gebaseerde verhaal van Elly –Pam- van Driel over haar maandenlange reis die zij een aantal jaren geleden maakte door Zuid-Amerika. Ze maakte tijdens die reis kennis met het fenomeen scammer.
Ene George wist haar zodanig in te palmen dat het gevaar haar van alle kanten en in alle denkbare vormen ten deel viel. Als je zoiets meemaakt is het heel begrijpelijk dat je het in een boek wilt gieten. Al was haar het maar om bewustzijn te creëren...

Hello honey are you there? Laat zich op verschillende manieren lezen. In de eerste plaats is het een reisverslag van een oudere dame, die in haar eentje een totaal onbekende wereld leert kennen. De beschrijvingen van de omgeving geven je bij tijd en wijle het gevoel de reis mee te beleven door de ogen van Pam. De sfeer van en de gebeurtenissen tijdens de reis zijn op een mooie en originele wijze in woorden vervat.

Maar het gaat natuurlijk om de verhaallijn rondom scammer George. Elly van Driel is er uitstekend in geslaagd duidelijk te maken wat het betekent als je slachtoffer wordt. Onverbloemd en in duidelijke bewoordingen worden de daden van George een voor een gepresenteerd. Dat zordt ervoor dat de lezer een duidelijk beeld krijgt. Juist de chronologie van de handelingen zorgen voor het waarschuwende effect. Mocht Elly van Driel dit als een van de doelen zien, dan is ze daar volledig in geslaagd.

Toch is een kritische kanttekening op zijn plaats. Dat heeft te maken met de keuze van het vertelperspectief. Het gehele verhaal wordt in de derde persoon verteld. Hoewel die keuze best verklaarbaar is, zorgt het er ook voor dat het echte gevoel van spanning vaak ontbreekt. Het gevoel van Pam is zonder meer te begrijpen, maar voor het echte gevoel daarbij zou je eigenlijk wat dichter op een personage willen zitten.

Hello honey are you there? is een uitstekend geschreven reisverslag voor liefhebbers van mooie (natuur-)beschrijvingen, waarbij een diepere laag voor extra finesse zorgt. Ten slotte verdient Elly van Driel een enorm compliment voor de open en eerlijke manier waarop zij haar verhaal heeft durven delen. Dat daar lef voor nodig is, staat buiten iedere discussie.

Reacties op: Niemand kan deze werkelijkheid verzinnen

70
Hello honey, are you there? - Elly van Driel
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken