Advertentie

Skandinavië kent een rijke historie en een rijk oeuvre aan misdaadliteratuur. Maar opvallend genoeg is Finland hierop een beetje een uitzondering. Op een of andere manier lijken Finse romans vaker in onze taal uit te komen dan de spannende verhalen. In 2016 verscheen Lampaan vaatteisa van Simo Hiltunen toch in het Nederlands als In Wolfskleren. De vertaling was van Annemarie Raas.

In Finland vindt een hele reeks familiedrama’s plaats, waarbij complete gezinnen worden uitgemoord. Hieronder ook het gezin van een politieagent. Deze zaken vormen voor misdaadjournalist Lauri Kivi aanleiding op onderzoek uit te gaan en tot het schrijven van een diepgravend stuk in zijn krant. Binnen de politie is men er op gebrand aan te tonen dat er binnen hun geledingen geen moordenaar te vinden is, waarna Lauri opeens zelf als verdachte wordt aangemerkt. Lauri is er echter van overtuigd dat de moorden zodanig zijn opgezet dat de vader in gezin telkens als schuldige lijkt. Heeft hij gelijk? En lukt het hem zijn eigen onschuld aan te tonen?

Zoals gezegd zijn er niet heel veel voorbeelden van thrillers uit Finland, die in het Nederlands worden uitgebracht. Maar met In Wolfskleren is meteen duidelijk dat als het gebeurt, er ook meteen sprake is van een topper. Het is een pareltje in zijn soort, speciaal voor de lezer die ervan houdt te kunnen verdrinken in een verhaal. Want dat gebeurt gegarandeerd. In Wolfskleren is zeker geen eenvoudig boek om even te lezen tussen de soep en de aardappels door of op een druk strand tijdens een vakantie.

Hiltunen neemt je mee op reis in een combinatie van een prachtig opgebouwd relaas met uitstekend uitgewerkte personages en gelardeerd met werkelijk fabuleus taalgebruik. De beeldspraken in het boek zijn van hoog niveau. Hiltunen is een ster in het neerzetten van een setting met letterlijk een paar woorden. Hierdoor grijpt hij de lezer bij de keel en dwingt hij tot verder lezen. En dat is beslist geen straf te noemen. Ondanks de omvang van het boek is op geen enkel moment sprake van een inzinking. De psychologische spanningsboog is goed met op de juiste momenten ruimte voor adem.

In Wolfskleren is een absolute aanrader en het misstaat zeker niet in de vergelijking met vele andere topthrillers uit de overige Skandinanvische landen. Sterker nog: voor velen is Simo Hiltunen een geduchte concurrent en het is echt jammer dat zijn andere boek, Ihmisen kuoressa, niet beschikbaar is in het Nederlandse taalgebied.

Reacties op: Kwaliteit boven kwantiteit

115
In wolfskleren - Simo Hiltunen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker