oppervlakkig

hansv 16 november 2025
Ik blijf het opmerkelijk vinden hoe populair Nora Roberts is, want dit boek was duidelijk niet aan mij besteed. Het verhaal combineert onze eigen wereld met een universum vol elfen en trollen, maar die fantasiewereld blijkt uiteindelijk niet veel beter dan de werkelijkheid waarop zij kritiek levert.

Wat mij vooral stoorde, was de vertaling. Het meervoud van “elf” is “elfen”, niet “elven”, en sommige gebruikte uitdrukkingen voelen typisch Nederlands aan en komen bij ons nauwelijks voor. Het frequente gebruik van “mens” als scheldwoord of een uitroep als “krijg nou tieten” haalde me telkens uit het verhaal.

Positief is wel dat het boek vlot leest. Je hoeft er niet veel bij na te denken — waarschijnlijk heb ik daardoor ook heel wat gemist — maar echt overtuigen deed het me helaas niet.

Meer recensies van hansv