een filmscenario

hansv 29 januari 2026
Dit boek won de Prix Goncourt, dus je verwacht automatisch een bijzonder sterke roman. Al is dat natuurlijk geen garantie, zeker niet met zoveel relatief onbekende namen op de erelijstt.

“Waak over haar” leest als een historische roman, al is het verhaal volledig fictief. De structuur is eenvoudig en chronologisch, met af en toe een bedenking van een abt die verder weinig betekenis heeft voor het verhaal.

Het geheel deed me regelmatig denken aan Dan Brown: vlot geschreven, bijna als een filmscenario. De historische elementen die worden aangehaald, worden niet uitgediept en lijken mij soms zelfs controversieel. Vooral de rol van de paus tijdens de oorlog en de gespannen relatie tussen het hoofdpersonage en Giacometti voelen weinig geloofwaardig aan, zeker omdat de Zwitser Giacometti vooral in Parijs woonde en werkte.

Kortom: een aangenaam en makkelijk leesbaar boek, maar met beperkte diepgang en weinig echte meerwaarde.

Meer recensies van hansv