spannend maar niet realistisch

hansv 03 september 2025
Ik besloot De Camino te lezen na de vele lovende reacties op Hebban. Het verhaal draait om een mysterieuze zelfmoord tijdens de Camino. Al snel blijkt dat de overledene niet de man is die zijn vrouw dacht te kennen: achter zijn identiteit gaat een oorlogsmisdadiger schuil. Het plot zit sterk in elkaar en houdt de lezer zeker vast.

Toch had ik moeite met de hoofdpersoon, Lotte. Haar gedrag vond ik vaak wispelturig en weinig geloofwaardig. Zo stelt de Franse politie zich opvallend open op, maar weigert zij hardnekkig om te spreken. Ook blijft ze de pelgrimstocht voortzetten, zelfs na meerdere aanslagen, wat onrealistisch aanvoelt.

Daarnaast wringt het dat ze haar huwelijk als goed beschrijft, maar tegelijk zegt nooit echte liefde te hebben ervaren. De vele filosofische bespiegelingen in het boek vond ik bovendien nogal kort door de bocht. Met name de uitleg over hoe iemand een oorlogsmisdadiger wordt – “99% van de mensen zou hetzelfde doen” – komt te simplistisch over.

Kortom: een intrigerend verhaal met een knap geconstrueerde plot, maar de uitwerking van de personages en de filosofische laag lieten mij teleurgesteld achter.

Meer recensies van hansv