Een volwaardige opvolger.
Laat het vervolg maar komen dacht ik na het eerste deel (van de vierdelige saga) waardoor ik met een bepaalde verwachting aan dit tweede boek ben begonnen…en ben volledig ondergedompeld geweest.
“Het water stond nu tot hun kin. De kou was ondraaglijk. Lily wist niet eens zeker of haar voeten de bodem van de tunnel nog raakten; in haar onderste ledematen was alle gevoel verdwenen. Ze ploeterde voort op automatische piloot. Het zou hooguit minuten duren voor ze allemaal verdronken. Voor hen lag nu geen droge grond meer, maar honderden meters onderaardse rivier. Ze zaten vast, als ratten.”
Het post-apocalyptische verhaal pikt op waar het eerste deel is geëindigd.
Met de moed om hun stem te laten horen en verandering te eisen vecht ze samen met haar medestanders tegen de president die flink wat tegengas geeft. Een stevig getouwtrek die niet zonder slag of stoot verloopt.
Er ontstaan rimpels in de eens zo hechte groep, niet iedereen volgt haar standpunt, hoe luid ze ook roept.
Blijkt dat het klimaat eventjes een rustperiode heeft ingelast en er een storm op komst is waar ze niet onderuit kunnen of ze nu samen werken of niet. Maar hoe?
Lily heeft een plan maar twijfelt doorheen de verhaallijnen of de keuze wel háár keuze is.
There is no way back…hoe, wat, wie moet je zelf maar lezen. No spoilers here;)
In het donkerste van haar blik woedt een laaiend vuur…
Dit is een YA boek en sluit aan bij de belevingswereld van de jongeren net omdat het over lockdowns, klimaatveranderingen, ecologische bewustwording en de nodige corona vibes met zich meebrengt.
Hoewel…dit je ook keihard treft als volwassene omdat dit verhaal een spiegel is van wat zich in de wereld afspeelt en dit daarom bespreekbaar en kritisch wordt gemaakt.
Met Lily won Tom De Cock de Vlaams-Nederlandse literatuurprijs “Beste boek voor jongeren 2022”.
Deel 3 komt er hopelijk supersnel aan, zoals gisteren ;)
Note: Vaak zag ik Zendaya als hoofdrolspeelster in de film die zich afspeelde in mijn hoofd als ik aan het lezen was. ;)