Verslavend maar ook een tikkeltje ongeloofwaardig
Stanhope. Een rustige en veilige buurt waar er weinig spectaculairs gebeurt, waar de buren regelmatig een praatje maken en het leven z'n kabbelende gangetje gaat. Onder de oppervlakte is niet alles echter wat het lijkt : zo heeft de gerenommeerde dokter én inwoner van Stanhope William Wooler een geheime minnares, niet zomaar een losse flirt maar een vrouw van wie hij houdt en waar hij zijn huwelijk voor wil beëindigen. Na hun rendez-vous in een nabij hotel, lijkt zijn wereld in te storten wanneer zijn minnares de affaire plots beëindigt omdat zij haar echtgenoot en kinderen niet langer wil voorliegen. De zwaar teleurgestelde en door verdriet overmande William keert gebroken huiswaarts waar hij zijn negenjarige dochter Avery onverwachts alleen aantreft. Avery is niet het makkelijkste kind, zij is behoorlijk eigenwijs , ze kan moeilijk om met autoriteit en komt omwille daarvan regelmatig in aanvaring met de leerkrachten op school of de juf tijdens haar koorrepetities. Ook vandaag gedraagt ze zich vervelend en lastig en het ondenkbare gebeurt:in een kort ogenblik verliest William zijn zelfbeheersing.
Uren later wordt Avery als vermist aangegeven : waar is Avery en wat is er met haar gebeurd?
De cover en de titel van dit boek sprongen er voor mij zeker uit, 'Iedereen liegt hier' klinkt als een zeer interessant uitgangspunt om een psychologische thriller te starten. Ik vond het een erg leuk gegeven dat de cover de straat, met verschillende woningen weergeeft omdat het onmiddellijk een juist sfeerbeeld creëert m.b.t. de setting waar het verhaal zich afspeelt.
Het was voor mij de eerste keer dat ik een boek van Shari Lapena las en het verhaal heeft mij zeker niet teleurgesteld. Vanuit diverse perspectieven krijg je als lezer stukje voor stukje wat meer inzicht in de gebeurtenissen in Connaught Street. Het aantal verwerkte personages in dit boek is aanzienlijk, maar aangezien het om meerdere gezinnen en personen in 1 straat gaat en de auteur zeker aandacht heeft besteed aan het duidelijk weergeven van elk personage afzonderlijk, krijg je als lezer al snel het gevoel dat je zelf door de straat kan lopen en kan aanwijzen waar iedereen woont. Van verwarring hierrond was er voor mij geen sprake. Het leestempo in deze whodonit-thriller was afwisselend snel en iets trager, er zijn passages waar er veel gebeurt maar er zijn ook stukken tekst waarbij het tempo lager ligt en er eigenlijk in se niet zo heel veel verandert. Wat ik zelf bijzonder leuk vind, is dat de lezer een gedetailleerd beeld krijgt van alle buren, alle gebeurtenissen en alle leugens die verspreid worden en op die manier beter geïnformeerd is dan de rechercheurs die het onderzoek leiden. Ik vond het concept van dit verhaal erg boeiend en veelbelovend, de schrijfstijl was vlot en makkelijk leesbaar, het verhaal zelf was erg verslavend, het zorgde ervoor dat ik het boek heel graag las en niet kon wegleggen. 1 groot minpunt wat mij betreft was de specifieke leeftijd van 1 personage, waardoor bepaalde denkwijzen of redeneringen mij nogal vreemd in de oren klonken en waardoor de finale van het boek voor mij ook ietwat ongeloofwaardig klonk. Ik stootte bij het lezen al snel op dat gevoel van 'dit lijkt wel een beetje overdreven te zijn' , maar toen ik verderlas met in mijn fantasie een personage dat eerder een middelbare scholier was, werd het verhaal voor mij enorm verslavend en kon ik het boek op geen enkele manier nog aan de kant leggen. Kortom, erg van genoten, het concept was voor mij zeer leuk, de uitvoering op het ene grote minpunt na ook zeker geslaagd.