Vox
In Vox staat een samenleving centraal waar vrouwen letterlijk de mond gesnoerd worden: door een technisch apparaat dat lijkt op een armband kunnen ze slechts 100 woorden per dag gebruiken. Komen er meer dan 100 woorden uit jouw mond? Dan krijg je een elektrische schok. Ga je nog verder na de eerste waarschuwing? Dan zijn de gevolgen soms niet te overzien. De rol van vrouwen in deze door mannen beheerste maatschappij is duidelijk: je bent in de eerste plaats echtgenote en moeder, het huishouden is jouw verantwoordelijkheid en gehoorzaamheid aan de man is de grootste deugd.
In no time zat ik helemaal in dit verhaal, het roept zeker dezelfde vibes op als The handmaid's tale van Atwood, maar het verhaal zelf is wel iets "magerder". De reden waarom men tot deze vorm van samenleving gekomen is, is eerder door 1 persoon die heel wat volgelingen had. De link met hersenchirurgie vind ik wel sterk gevonden, het hoofdpersonage krijgt de kans om als vrouw toch baanbrekend onderzoek te verrichten, of is er meer aan de hand? Je vliegt door de pagina's heen, ik heb enorm genoten van dit boek. Het einde kon wat mij betreft wel iets meer uitgewerkt worden, ik had wat het gevoel dat het wat "snel afgehandeld" werd, daarom geef ik 4 ⭐️