Je kunt beter je hersenen vormen dan spieren trainen

Inktvloei Inktvloei
29 mrt 2022

Dit is weer zo'n boek vol vrolijk chagrijn over de mens, die zijn tijd verdoet aan nutteloze bezigheden. Het ideaal van de spelende mens die ontdekt en in de maatschappij zijn creatieve plek vindt is vervangen door het ideaal van de sportende mens die onder begeleiding van hartslagmeters en andere wetenschappelijke apparatuur aan het lijf en niet te vergeten de alomtegenwoordige coach de spieren optimaliseert. De hersen worden daarvoor vaak uitgeschakeld voor het beste resultaat.
Ik moet zeggen dat als je naar sommige quizzen op televisie kijkt er vaak ook naar het sportieve bestaan wordt gevraagd, terwijl dat geen enkele rol speelt bij de quiz.
Het boek is rijk geïllustreerd. Veel van de beelden zijn ontleend aan de Duitse FKK en boeken uit de jaren twintig en dertig zoals van Hans Surén 'Mensch und Sonne - Arisch-Olympischer Geist en boeken die ook in het Nederlands zijn vertaald van C.H. Stratz 'Die Rassenschönheit des Weibes'. Eén van die boeken heeft hij uit de nalatenschap van Boudewijn Büch die voorin schreef:"Nazi-porno".
Ook berijdt hij weer zijn stokpaardje over katten en honden. Honden kuj je laten racen tegen elkaar, maar katten nooit en te nimmer.
Zo krijgen weer veel oude genoegens van Midas Dekkers hun plek in een uitgebreid betoog dat spieren het uiteindelijk eerder laten afweten dan de hersenen.

Meer recensies van Inktvloei