Een titel die wat mij betreft te veel pretendeert

Inktvloei Inktvloei
24 mrt 2022

Anselm Grün is een veel gelezen schrijver. Ik begrijp dat gewoonweg niet. Als onderzoeker van bijbelse woorden valt me steeds weer op dat hij zo zeker is van alles. Tegelijk blijkt dat zijn kennis terug gaat op oude boeken. Ik herken geen poging om te proeven wat er staat. Zo zijn er van het Nieuwe Testament verschillende teksten uit het verleden. Als ik kijk naar het verhaal van Marta en Maria komt er een cliché van heersende opvattingen.
Een oude tekst geeft aan dat Marta ook luisterde naar Jezus. Zijn psychologiserende kijk op het verhaal zet Marta in het verdomhoekje. Zij zou Jezus vastzetten in de rol van gast. Dit heet in het dagelijks verkeer NIVEA (niet invullen voor een ander). De spanning in het verhaal bestaat eruit dat zij Jezus vraagt om een oordeel over Maria. Zij zou - wat niet wordt vermeld - ook aan Maria zelf om hulp kunnen vragen. In dit verhaal gaat zij over Maria heen naar Jezus. Maria is daardoor in dit verhaal weerloos en afhankelijk van het oordeel van Jezus.
Ook valt me steeds weer op dat hij spreekt over de angst van de mensen voor psychologie zonder dat hij dat uitlegt.
Ik vind wel dat er aardige dingen worden gezegd, maar het maakt op mij een ondoordachte indruk en iets meer bescheidenheid had van mij ook gemogen.

Meer recensies van Inktvloei